TEKSTOVI

KOMENTAR NA KOMENTARE

Dok je Ebu Hanife, rahimehullah, ispruženih nogu držao halku u mesdžidu, ušao je i pridružio se mladić čiji je lijep izgled brade izazvao strahopoštovanje kod njega, te je zbog toga sakupio ispružene noge.
Ebu Hanife je govorio o propisima vezanim za izlazak Sunca. A onda je mladić sa lijepom bradom upitao: “A šta ako Sunce nikada ne izađe?” Na ovako glupo pitanje Ebu Hanifa je rekao: “Eh, sad Ebu Hanife može da ispruži noge” i ispružio svoje noge.

Na mnoge komentare braće i sestara se mogu ispružiti noge. Bili su mudri i izazivali poštovanje sve dok nisu progovorili. Zato, ispeci pa reci. Ili reci nešto korisno i dobro ili šuti. Šutnja nije ibadet (kao što kažu neke sufije), ali je bolja od glupog, ružnog i bespotrebnog govora.

Prenosi Ebu Hurejra, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan, neka govori dobro ili neka šuti!” (Buharija i Muslim)

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Također pogledaj
Close
Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta