FIKHIbadetiPITANJA I ODGOVORITaharet

KUDRET I SUFRET PRIJE I POSLIJE HAJZA

– Selam alejkum!
Imam jedno pitanje u vezi hajza-menstruacije.
Dan prije nego sto dobijem izgubim nekoliko kapljica smeđe krvi, potom ne curi ništa do sutradan kada počne bas crveno obilno krvarenje hajza.
Pitam se da li ja trebam klanjati tog dana kada samo malo smeđe izgubim?
Jesam li već u hajzu tog dana ili sam čista dok ne krene crvena krv? Da vas Allah nagradi!
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Ovo pitanje se vraća na hadis kojeg bilježe Buharija i ostali od Ummu ‘Atijje, radijallahu anha, u kojem ona kaže: “Nismo ubrajali kudet (smeđu tekućinu) i sufret (žućkastu tekućinu) ni u šta “, a u rivajetu kod Ebu Davuda ima vjerodostojan dodatak: “nakon čistoće”.

Po ispravnom stavu učenjaka kada ashab kaže “mi smo radili to i to” ili “nismo radili to i to” pod tim se misli da su to radili u vrijeme Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i da je on za to znao i šutnjom odobrio.

Ovaj hadis ukazuje da kudret (smeđa tekućina) i sufret (žućkasta tekućina), ili bilo koja druga tekućina koja nije krva hajza poput obične krvi i slično, ako se pojave nakon čistoće, tj. nakon što žena postane čista od hajza time što joj je nakon prestanka krvi hajza izašla bjelina (kassatu bejda) ili kod nekih žena da se pojavi suhoća (džefaf) kao znakovi prestanka hajza, da se ne ubrajaju u hajz.

Takođe, ovo se odnosi i na kudret i sufret koji se pojave prije početka hajza ako nisu spojeni sa hajzom.

A ako su spojeni sa hajzom učenjaci imaju podijeljeno mišljenje, jedni ih (kudret, sufret i slično) ubrajaju u hajz a drugi ne, a bliže je da se ubrajaju u hajz, a Allah zna najbolje.
Naravno, kudret i sufret koji se pojave u toku mjesečnog pranja u periodma prekida krvi ubrajaju se u hajz i imaju propise hajza.

A izlazak nekoliko kapljica smeđe krvi prije nastupanja mjesečnog pranja na dan, više ili manje, potpada pod propis pojave kudreta i sufreta prije izlaska krvi hajza a koje nije spojeno sa izlaskom krvi hajza, tj. to se ne ubraja u hajz i nema propise hajza.

Prema tome, čista si i obavezna si klanjati sve dok ti se ne pojavi krv hajza. Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta