Intimni odnosi/Brak

MEHR BIO PET KILA ZLATA PA SE RAZVELI

PITANJE: Esselamu alejkum, Jedan čovjek pita da li će biti odgovoran na Sudnjem Danu u pogledu mehra. Naime, pri sklapanju bračnog ugovora određen je mehr 5 kg zlata, iz neznanja kako po tom pitanju kako obično biva ovdje u Bosni kada se šerijatski vjenčavaju. Desio se razvod i on je u razgovoru sa nekim poznanicima shvatio da je šerijatski obavezan isplatiti bivšoj ženi mehr, ona to od njega nije zahtijevala ali on želi izvršiti obavezu. Da li će joj dati mehru-l-misl? I koliko bi prosjek iznosio otprilike u BiH,  100 KM? Ili se trebaju njih dvoje dogovoriti o novom mehru kao da su u braku, pošto je u braku dozvoljena promjena mehra (kada se žele dogovoriti o većem ili manjem iznosu)

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Sve se vraća na ženu koja je puštena, ona ako odustane od mehra nije joj dužan da ga isplati.

A ako pristane da se ponovo dogovore na neku razumniju i realniju vrijednost i to je ispravno.

A ako bi ona tražila tih pet kila zlata onda je najispravnije, pošto ni jedno nisu znali ozbiljnost i posljedice tog propisa a što se razumije iz teksta pitanja, da se vrate na tzv. MEHR MISL. A mehr misl je visina mehra koji odgovara ženama njenog društvenog i materijalnog nivoa. A on se određuje tako što se ispita i ustanovi visina mehra žena sličnih njoj, poput njenih sestara ili ako nema sestara onda žena koje su na njenom nivou u materijalnom i društvenom smislu.

Naravno, sve ovo znači da treba ponovo kontaktirati svoju bivšu ženu da bi se sve ovo utvrdilo i sprovelo u praksu. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta