Intimni odnosi/Brak

MOJA SUPRUGA NEĆE DA KLANJA

PITANJE: Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu, draga braćo.
Moja situacija je složena i ne znam šta da radim. Počeo sam klanjati prije godinu dana i nastojim što više slijediti sunnet našeg Poslanika Muhameda s.a.w.s. Al dolazi do određenih problema. Imam ženu koju pozivam na namaz godinu dana al ona to na razne načine odbija. Što više pozivam sve je gore i gore. Njeni roditelji ne klanjaju i nisu za to da ona počne klanjati. Moja majka klanja svaki vakat a otac ne klanja. Sada je problem što mene su svi počeli zvat vehabija i razne uvrede na moj račun dolaze. I od oca i majke i žene. Saburim al ne znam šta da radim. Imamo kredite i ja i žena koje smo podigli prije nego što sam se okreno Allahu dž.š. Pomoću kojih smo izgradili sprat na mojoj porodičnoj kući i zbog toga se stalno kajem i molim Allaha da mi oprosti. Koji je stav islama po ovom pitanju i šta da radim ako može pomoć.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Što se tiče kredita sa kamatom, s obzirom da si to uradio prije nego što si počeo praktikovati vjeru, što znači da si se pokajao za grijehe koje si radio prije praktikovanja vjere, a ako i nisi dovoljno je da se sada pokaješ za taj grijeh ispunjavajući šartove tevbe. Nema nikakve smetnje nakon tevbe da koristiš taj imetak koji si stekao uzimanjem kredita sa kamatom.

A što se tiče žene i njenog neklanjanja, s obzirom da nisi pojasnio njeno akidetsko stanje, tj. da li ona uopšte vjeruje u Allaha u smislu kako muslimani vjeruju i da li sebe smatra muslimankom i da li radi bilo koji drugi rukn Islama (posti ili daje zekat), odgovor na pitanje šta da radiš u ovoj situaciji se može podijeliti na dva stanja:

Prvo stanje – da tvoja supruga ne vjeruje u Allaha, ili vjeruje onako kao što kjafiri vjeruju da postoji bog ali ne praktikuje ništa kao muslimanka. U ovom slučaju ona se ubraja u nevjernike, znači niti je muslimanka niti je kitabijka (kršćanka ili jevrejka) koje je muslimanu dozvoljeno oženiti a to znači da tebi nije dozvoljeno da sa njom živiš u braku niti vam je brak šerijatski validan. Na tebi je da njoj daš uvjet čim ti dođe ovaj odgovor da primi Islam i počne praktikovati sve što jedna muslimanka treba da praktikuje (namaz, post, pokrivanje i slično). A ako odbije automatski se rastani sa njom u smislu razvođenja sa sudske strane a sa šerijatske brak vam je ništavan, tj. kao i da niste bili u braku, nemaš joj potrebe dati talak.

Drugo stanje – da ona vjeruje u Allaha, smatra sebe muslimankom ali da ne klanja i ne praktikuje ništa od ruknova vjere iz raznoraznih šejtanskih izgovara. U tom slučaju, pošto si je već godinu dana pozivao, pridobijao, ubjeđivao i navodio da počne klanjati, sada joj daj rok od npr. mjesec dana  u kojem treba da počne klanjati pet farzova namaza a zatim nakon toga da se pokrije, i naglasi joj da ćeš se sa njom razvesti ako to ne uradi nakon tog roka. A razlozi zbog kojih bi se u ovom slučaju trebao razvesti od nje, ako se ne odazove su mnogi, a najbitniji od njih su dva:

– što je nakon svega upitan sam njen Islam, da li se ona može ubrajati u muslimanke, a to neminovno dovodi u upitnost i samu validnost braka.
– što život sa takvom suprugom nije izgrađen na vjeri niti se može od takve žene očekivati da će odgajati vašu zajedničku djecu u Islamu.
U svemu spomenutom nemoj biti kolebljiv, slab i nesiguran, pogotovo da to tvoja supruga na tebi primjeti. Molim Uzvišenog da te pomogne i da vam da najbolji izlaz i za tebe i za nju. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta