Namaz

NAMAZ ŽENA U DŽEMATU KADA SE PREKINE OZVUČENJE

PITANJE: Esselamu alejkum.
Kako postupiti ako klanjamo kao džemat žena za imamom u drugoj prostoriji u kojoj ima ozvučenje, pa u toku namaza dođe do kvara i prekida zvuka, tako da ga više nikako ne čujemo? Kako ćemo završiti namaz, da li će svaka od nas sama za sebe klanjati ili će jedna od nas da nas predvodi kao džemat u ostatku namaza? Allah vam dao svako dobro!

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu. Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

U samom pitanju je dat odgovor. Namaz je ispravan ako svaka od vas sama za sebe završi ostatak namaza, a takođe ako jedna od vas nastavi predvoditi ostatak namaza.

Nije mi poznat neki direktan dokaz po ovom pitanju. Ali dokaz da je namaz valjan ako se džematlija izdvoji zbog potrebe iz džematskog klanjanja i sam za sebe završi namaz, je postupak ashaba u džematu kojeg je predvodio Muaz ibn Džebel, radijjallahu anhu. Kada bi on odužio sa kiraetom ovaj bi sam za sebe završio namaz. To je došlo do Poslanika, salallahu alejhi ve sellem, pa mu nije naredio da obnovi namaz. Hadis bilježe Buharija i Muslim.

A dokaz da je ispravno da neko od njih nastavi namaz kao imam, je postupak ashaba kada je Omer, radijjalhu anhu, zboden nožem dok je predvodio sabah namaz.

Neispravno je da se zbog toga prekida namaz. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Također pogledaj
Close
Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta