Smrt/Dženaza

NAPLAĆIVANJE GASULJENJA MEJITA

PITANJE: Esselamu alejkum poštovani i cjenjeni brate u vjeri!

Da vas Allah swt nagradi najboljom nagradom na oba svijeta, vas i vaše najmilije, na izdvojenom vremenu kojeg ulažete da nam odgovorite kako bi nam inshAllah olakšali naše živote.
Imam pitanje u vezi gasuljenja. Sa jednom sestrom u našem gradu gasulimo žene. To radimo već nekih 7 godina i hvala Allahu na tome da mi je dao mogućnost da svaki put na najljepši način pokušavamo da ispratimo umrle na budući svjet. To iskustvo je neprocjenjivo, jer svaki put sebe zamislim kako me kupaju i spremaju za kabur. U taj posao sam krenula baš radi tog ibreta, kako bi se svaki put podsjetila gdje idem, i kako bi što više uradila za Allaha dok ne odem.. S vremenom sam se već navikla na neku rutinu i isto na rutinu plaćanja. Negdje sam čula ili čitala da je gasuljenje jedna od stvari koje se mogu naplatiti. Pošto to kod nas nema ko raditi osim nas, mi to naplaćujemo, a u stvari je prvobitno tako IZ odredila, nisam ni znala da se naplaćuje, kad sam odlučila to da radim. Razlog iz kojeg vam pišem je taj što je svaka do nedavno dobivala određenu sumu, koja je sad pola manja. (krivo mi je na mene što vam pišem, jer ne želim da ispadne da sada to radim za novac.. )
Želim samo znati da li je dozvoljeno naplatiti gasuljenje, da smirim svoj nefs i da ne mislim više o tome, da mi Allah swt oprosti. Nadam se da sam dobro objasnila šta želim znati.. Allah vas obilato nagradio, amin!

ODGOVOR: Alejkumusselam.
Islamski pravnici imaju podijeljeno mišljenje oko propisa naplaćivanja kupanja mejita, tj. Gasuljenja.

Malikijski i šafijski mezheb su na stavu da je dozvoljeno naplaćivanje gasuljenja. Kaže šafijski ućenjak Šurejbini u knjizi “Mugnil-muhtadž”: “(Šerijatski je) ispravno naplaćivanje spremanja umrlog, poput gasuljenja, umotavanja u ćefine i njegovo ukopavanje, poučavanja Kur’ana ili nečega iz Kur’ana i tome slično od stvari koje su fard kifaje (tj. obaveza muslimanske zajednice) a koje u osnovi nisu raširene, …”.
Dok su hanabile na stavu da je pokuđeno naplaćivanje gasuljenja a ne zabranjeno osim ako ta osoba ima potrebe da tako zarađuje onda joj se plaća iz Bejtul-mala, a ako je to nemoguće plaća joj se u visini vrijednosti tog posla.

Kaže hanbelijski učenjak Merdavi u knjizi “El-Insaf”: “Pokuđeno je naplaćivanje nošenja (umrlog), kopanja (kabura), gasuljenja i slično”. A po drugom rivajetu od imama Ahmeda dozvoljeno je naplaćivanje gasuljenja bez pokuđenosti.

Hanefije su na stavu da nije dozovljeno naplaćivati gasuljenje. Kaže Ibnul-Humma u knjizi “Fethul-kadir”: “Nije dozvoljeno naplaćivanje gasuljenja, a dozvoljeno je naplaćivanje nošenja i ukopavanja (mejita), a neki učenjaci su takođe dozvolili i (naplaćivanje) gasuljenja”. Hanefijski učenja Kasani u svojoj knjizi “Bedai’ussanai’i” navodi zabranu istog dokazujući tu zabranu time što je gasuljenje mejita vadžib. Međutim, ovome se može prigovoriti da je ukopavanje mejita, a čije naplaćivanje je kod hanefija dozvoljeno, također vadžib.

Ispravan stav je ono na čemu je džumhur (većina) učenjaka, tj. dozvola naplaćivanja gasuljenja mejita jer nema dokaza da je to zabranjeno. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta