Savremena pitanja

O SLOBODI VJERE U ŠKOLAMA U BiH

PITANJE: Selam alejkum, šejh.
Imam jedno pitanje za vas. Idem u … školu u … gradu. Drugi sam razred. Osoblje te škole krši moja vjerska prava. Govore da škola nije mjesto za namaz, da su prostorije u kojima klanjam nečiste, da se namaz može naklanjati. Također, ne dozvoljavaju mi da se na časovima tjelesnog zdravstvenog odgoja pokrijem onako kako mi je to naredio Allah, subhanehu ve te’ala. Ne praktikujem nošenje hlača, helanki, trenerki, a na časovima tjelesnog me prisiljavaju da oblačim trenerku, na što nisam pristala. Oni su mi odgovorili da, ukoliko ne budem nosila trenerku, ostati ću neocjenjena i ponavljati godinu. Koliko god sam ja čvrsta u svojim stavovima i oni su čvrsti u svojim. Smatraju da ja i daije koje slušam pretjeruju u vjeri. Najgore od svega je što nemam podršku od roditelja koji također nisu u vjeri. Jedino se savjetujem sa svojom najboljom sestrom … (gimnazija). Ona, također, radi u suknji, ali njoj predaje prof. koji je u vjeri. Allah da Vas nagradi.

 

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.
Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:
Prije konkretnog odgovora kopirat ću neke dijelove Zakona o slobodi vjere u BiH:

„ZAKON O SLOBODI VJERE I PRAVNOM POLOŽAJU CRKAVA I VJERSKIH ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI
Članak 1.
Ovim se zakonom garantira svakom čovjeku pravo na slobodu savjesti i vjere sukladno Ustavu Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Ustav), najvišim međunarodnim standardima ljudskih prava sadržanih u međunarodnim deklaracijama i konvencijama o slobodi savjesti i vjere, koji su sastavni dio Ustava i pravnog sustava Bosne i Hercegovine. …
Članak 2.
U svrhe ovoga zakona definira se:
1. Diskriminacija, utemeljena na vjeri ili uvjerenju, označava svako isključivanje, ograničavanje, davanje prednosti, izostavljanje ili svako drugo razlikovanje koje je utemeljeno na religiji ili uvjerenju, a koje ima za svrhu ili se njime može postići – izravno ili neizravno, namjerno ili nenamjerno – ukidanje ili umanjivanje priznanja, jednakog uživanja i ostvarenja ljudskih prava i temeljnih sloboda u građanskim, političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim stvarima. …
Članak 4.
1. Svatko ima pravo na slobodu vjere i uvjerenja, uključujući slobodu javnog ispovijedanja, odnosno neispovijedanja vjere. …
Članak 5.
1. Zabranjena je svaka diskriminacija koja je utemeljena na vjeri ili uvjerenju a koja je definirana u članku 2.1. …“

Na osnovu gore spomenutih članova zakona o slobodi vjere, nema sumnje da je to što se tebi dešava: sprečavanje obavljanja farz namaza i islamskog oblačenja na času tjelesnog odgoja (a što su dvije osnovne vjereske dužnosti muslimanke), vid vjerske diskriminacije u školama.
Savjetujem te da postupiš na sljedeći način:
1- da razgovaraš da direktorom škole tražeći da udovolje tvojim vjerskim pravima,
2- ako prethodno ne urodi plodom, obrati se kantonalnom Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta  sa istim zahtjevom,
3- ako ni to ne dadne željene rezultate, podignućemo tužbu, pokrenuti potpisivanje peticije i na društvenim mrežama pokrenuti kampanju za vjerska prava učenika u školama.
U međuvremenu, ne pristaji na njihove zahtjeve oko spomenutog. Budi čvrsta i uporna u ostvarivanju svojih vjerskih prava. Ne pomaži se sa profesorima vjeronauke ili vjerskim službenicima IZ-a po kojima je nedozvoljeno i neopravdano naklanjavanje namaza i nošenje pantalona kod žena sasvim normalna vjerska praksa.
Isti slučaj se desio prije nekoliko mjeseci u Linzu (Austrija). Učenica nije popuštala u svojim zahtjevima, koji nisu plod njenog hira nego osnovno vjersko pravo, pa nakon što joj nije udovoljeno od strane direktora i uprave škole, slučaj je dospio do Ministarstva obrazovanja njihove pokrajine i nekoliko mjeseci poslije riješen u korist učenice. Zanimljivo je da je ona bila toliko čvrsta u svojim stavovima da je bila spremna i napustiti školovanje ako joj ne odobre da obavlja tjelesni odgoj obučena u skladu sa Šerijatom.
„A onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta“ (Et-Talak, 2 i 3)

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta