Savremena pitanja

POKLANJANJE ODJEĆE KOJA SE MOŽE NOSITI NA HARAM NAČIN

PITANJE: Esselamu alejkum. Imam jedno pitanje vezano za odjeću koju više ne nosim i koju bih htjela pokloniti. Negdje se čak organizuje prodaja te polovne donirane odjeće, a novac ide u dobrotvorne svrhe. Odjeća koju ja mislim donirati nije šerijatska, to su uglavnom majice kratkih rukava, pantalone… Da li mi je grijeh dati tu odjeću kad ne mogu utjecati na način nošenja, ne mogu narediti tome ko kupi da to nosi u kući, možda će neka žena nositi vani, da li time učestvujem i ja u grijehu, podstičem razgolićavanje? I da li je u ovom slučaju grijeh veći od sevapa (s obzirom da novac od prodaje ide u dobrotvorne svrhe ili ja poklonim nekome ko je siromašan tu odjeću)?
Selam alejkum. Allah vas nagradio i povećao vam znanje. Amin.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Ako pouzdano znaš ili kod tebe preovlađuje mišljenje da će spomenuta odjeća doći u ruke (naravno kupovinom) onih koji će tu odjeću nositi na haram način, onda u tom slučaju nije ti dozvoljeno pokloniti tu odjeću dotičnim organizacijama jer je to vid potpomaganja u griješenju. A Uzvišeni Allah zabranjuje međusobno potpomaganje u griješenju, kaže Uzvišeni: “I nemojte se međusobno potpomagati u griješenju i neprijateljstvu” (El-Maide, 2). Znači, u ovom slučaju ne samo da bi ti bio veći grijeh od sevapa nego ne bi imala sevapa uopće. Zato je bolje i čistije da se ista odjeća daruje i pokloni muslimanima za koje pouzdano znaš da je neće koristiti na haram način. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta