Post/Ramazan

POST DANA AREFATA AKO ON PADA U PETAK

PITANJE: Selam Alejkum Šejh. Imam jedno pitanje? Znamo da je pokuđeno postiti petkom, ali ako se desi kao što je sad da na dan Arefata pada u petak, kakvo je vaše mišljenje. Allah te nagradio svakim hajrom.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Bilježi Muslim u svom Sahihu od Ebu Katade El-Ensarija, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan o postu dana Arefata. Odgovorio je: “Poništava grijehe prošle i naredne godine”.

Ovaj hadis ukazuje na preporučenost posta dana Arefata onima koji nisu hadžije. Takođe, ispravno je da se u hadisu misli na male grijehe, jer velike grijehe poništava samo tevba.

Sa druge strane, bilježe Buharija i Muslim u svoja dva Sahiha od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Neka niko od vas nikako ne posti petkom, osim da posti dan prije ili dan poslije”.

Takođe, bilježi Muslim u svom Sahihu od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Nemojte izdvajati noć (uoči) petka sa kijamom (noćnim namazom) između ostalih noći, i nemojte izdvajati petak sa postom između ostalih dana, osim da neko od vas posti neki post koji on posti”.

Ova dva hadisa ukazuju na zabranu izdvajanja petka sa postom tog dana, s tim da je većina učenjaka na stavu pokuđenosti posta ovog dana a ne zabrani.

Prvi hadis ukazuje na dozvolu posta petkom ako se posti dan prije ili poslije. Takođe, drugi hadis ukazuje na dozvolu posta petkom ako se post tog dana podudari sa postom kojeg neko posti gdje mu nije cilj izdvajanje dana petka, poput Davudovog posta, napaštanja propuštenih dana i slično.

Pod izuzetak dozvole posta petkom potpada post na dan Arefata (ili dan Ašure) ako se podudari da taj dan bude petkom, jer je post ovog dana od postova koje musliman inače posti zbog fadla i preporučenosti posta u tim danima. Sa druge strane, sa postom dana Arefata (ili dana Ašure) kada on pada na dan petka nije cilj da se izdvoji dan petak u postu, a to je osnovni razlog pokuđenosti posta petkom, nego da se posti dan kojeg je muslimanu preporučeno postiti.

O ovom pitanju su upitani mnogi učenjaci i rezime njihov odgovora je bio ono što sam spomenuo.

Prema tome, nema smetnje u postu dana Arefata ako on pada u petak, jer se pokuđenost (ili zabrana) izdvajanja posta petkom ne odnosi na njega.

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta