Post/Ramazan

POST HRONIČNOG BOLESNIKA

PITANJE:- Sellam aleikum! Imam jedno pitanje u vezi ramazankog posta. imam zdravstvenih problema i pokusao sam ovaj ramazan da postim, ali ne ide, muci me kiselina imam hronicno oboljenje debeleg crijeva. Sta ja sad da radim, da li da se dalje borim i pokusavam da postim ili bih imao neku zamenu za ramazanki post? Ako bih morao da nadoknadim necim drugo moj post znaci li to da ja, ako mi se Allah smiluje u podari mi dzenet ipak necu moci nikad uci na vrata na koja ce uci postaci? Unaprijed hvala i da vas Allah nagradi.

ODGOVOR- Alejkumusselam.

Ako ti je takvo stanje ti imaš pravo da koristiš olakšicu bolesnika na osnovu kur’anskog ajeta “A onaj ko je bolestan ili musafir neka naposti isti broj drugih dana” (El-Bekare, 184).

A pošto potpadaš u hronične bolesnike nisi dužan napostiti te dane nego za svaki propušteni dan nahraniti jednog siromaha poput starca i starice koji zbog starosti ne mogu napostiti propuštene dane Ramazana.

Na ovo ukazuju riječi Uzvišenog: “A oni koji ga (post Ramazana) teško podnose neka daju fidju u hranjenju jednog siromaha” (El-Bekare, 184).

Rad po ovom ajetu je derogiran za zdrave osobe a njegov propis ostaje da važi za starca, staricu i hroničnog bolesnika.

A što se tiče ulaska na vrata postača u Džennetu, na njih će uči samo postači kao što je došlo u hadisu.

Međutim, postoje druga vrata na koja će uči samo klanjači ili samo oni koji daju sadaku, … kao što je došlo u hadisu mutefekun alejhi, pa nastoj da uđeš na neka druga vrata Dženneta. Mu’minu je dovoljan uspjeh da uđe u Džennet svejedno na koja vrata.

Molim Uzvišenog da sve iskrene mu’mine sastavi sastavi u Svom Džennetu. Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta