FIKHIbadetiNamazPITANJA I ODGOVORI

POTIRANJE VRATA, IZGOVARANJE NIJETA I DIZANJE KAŽIPRSTA

– Es selamu alejkum we rahmetullahi, posebno selamim uvaženog magistra Zijada Ljakića…
Imam pitanje vezano za potiranje vrata, da li je to novotarija u vjeri, pošto nema nijednog vjerodostojnog hadisa po tom pitanju (mislim na potiranje onako kako se uči u mektebima kod nas).
Zatim, izgovaranje nijjeta, a zna se da je mjesto nijjeta u srcu, tj. zanima me da li je uopće dozvoljeno izgovarati nijjet, ili je i to novina u vjeri.
Te me zanima mesela o podizanju prsta na tešehuddu, na koji način je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem podizao prst, da li je to samo radio kod Etehijatu ili je to radio od etehijjatu do dove.. hvala, i da Vam Allah Tebareke ve te ala podari uspjeh..
ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

 

Prvo: oko potiranja vrata prilikom uzimanja abdesta učenjaci imaju podijeljeno mišljenje:
– to je MUSTEHAB kod hanefija, u jednom od mišljenja unutar šafijskog mezheba i u rivajetu kod Ahmeda.
– to NIJE MUSTEHAB kod džumhura (većine) učenjaka kao i u stavu kod hanefija unutar mezheba, a neki od njih kažu da je MEKRUH dok drugi da je to NOVOTARIJA.
Nema vjerodostojnog hadisa po tom pitanju tako da raditi po tome nije propisano, a ustrajavanje na pranju vrata pri abdestu je pokuđeno. Smatram da je stav nekih da je to novotarija neispravan, jer je oslonac kod onih koji rade po ovom pitanju slab hadis a ne uvedeni praksa u ibadetu (abdestu) za koju nema osnova, tj. nikakvog dokaza, a Allah zna najbolje.

Drugo: izgovaranje nijeta, ako se u pitanju misli na izgovaranje nijeta prije namaza (tj. nijet namaza), nema sumnje da je to novotarija i da to nije dozvoljeno praktikovati. Jer nema nikakvog argumenta za takvu praksu u šerijatskim tekstovima. A zabrana uvođenja novotarija i rada po njima na to ukazuju općepoznati vjerodostojni hadisi, poput hadisa mutefekun alejhi: “Ko uvede u ovu našu stvar ono što nije to se odbija”, kao i vjerodostojan hadis kod Tirmizija: “…, svaka novotarija je dalalet, …”.

Treće: podizanje prsta na tešehudu je sunet, a način podizanja, kada se i da li se mrda sa prstom i drugi detalji su kompleksno pitanje, jer je mnogo hadisa prenešeno po tom pitanju i različiti su stavovi učenjaka.
A što se tiče pitanje kada se kažiprst podiže, ispravno je da se prst drži podignut (upirući sa njim) cijelo vrijeme u toku učenja Etehijatu, salavata i dove, tj. do kraja do predavanja selama. Jer je u vjerodostojnom hadisu došlo: “I upirao je sa svojim prstom”, a ni u jednom hadisu nije došlo da je to činio samo pri izgovoru Šehadeta ili tokom učenja Etehijatu ili slično, nego uopćeno upirao je (Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem) kažiprstom desne ruke na tešehudu. Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Također pogledaj
Close
Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta