Post/Ramazan

PRANJE ZUBA U TOKU POSTA

– Es selamu alejkum we rahmetulah we barekatuhu.
Da li je dozvoljeno pranje zuba pastom u toku posta?
Allah vam dao svako dobro.
ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

 

Pranje zuba u toku posta učenjaci vraćaju na pitanje upotrebe misvaka u toku dana ramazana.

Korištenje misvaka je uopćeno mustehab po idžmau učenjaka, a nije nam došao neki šerijatski argument koji zabranjuje upotrebu misvaka postaču.

Nasuprot tome prenešeno je nekoliko hadisa koji ukazuju na propisanost upotrebe misvaka tokom posta a neki i podstiču na njegovu upotrebu, međutim, svi ti hadisi su slabi i ne mogu u ovom pitanju biti argument.

Osnova je dozvola korištenja misvaka, a da kvari post to bi nam pojasnio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i to bi nam bilo prenešeno u vjerodostojnim hadsima, naročito ako imamo u vidu njegovu čestu upotrebu.

Islamski pravnici su složni oko dozvole upotrebe misvaka postaču, osim što je kod šafija i hanabila mustehab da se ne koristi poslije podne, tj. tada je mekruh, zbog toga da u ustima postača ostane zadah od posta koji je kod Allah bolji miris od mirisa miska, kao što je došlo u vjerodostojnom hadisu. Bliže je, a Allah zna najbolje, da se može koristiti čitav dan bez pokuđenosti.

Na osnovu ovoga, nema smetnje u pranju zuba sa četkicom i upotrebom paste za zube prilikom posta ako se vodi računa da voda i pasta ne uđu u grlo. Onaj ko se boji da će mu voda proći u grlo, bolje je da zube ne pere noću nego danju.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta