Savremena pitanja

PROPIS ALKOHOLNOG (ILI VINSKOG) SIRĆETA (TJ. OCATA)

PITANJE: Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu, šejh.

Možete li mi reći da li je dozvoljeno jesti majonezu i kečap u kojima se nalazi alkoholni ocat tj. sirće?

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika Muhammeda, a zatim:

Alkoholno sirće je sirće (ocat) koje se dobije fermentacijom alkohola, tj. pretvaranjem alkohola u sirće. Također, vinsko sirće je sirće koje se dobije fermentacijom vina u sirće.

Oko propisa propisa pretvaranja alkohola ili vina u sirće i upotrebe tako dobijenog sirćeta ulema ima tri mišljenja:

Prvo mišnjenje – ako se alkohol sam prirodno pretvori u sirće, dozvoljen je, a ako ga čovjek pretvori, nije dozvoljen.

Drugo mišljenje – opća zabrana svakog sirćeta koje se napravi od alkohola na bilo koji način.

Oba mišljenja svoj stav dokazuje hadisom kojeg bilježi Muslim u svom Sahihu od Enesa, radijallahu anhu, u kojem je došlo da je upitan Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, da li je dozvoljeno pretvaranje alkohola u sirće. Odgovorio je: „Ne“.

Treće mišljenje – da je dozvoljeno sirće koje se dobije pretvaranjem iz alkohola, svejedno bilo ciljano ili prirodno pretvaranje, s tim da je ta osoba griješna.

Dokaz dozvole upotrebe je to što je to sirće a ne alkohol. A u hadisu je došla zabrana pravljenja sirćeta od alkohola, a ne konzumiranje istog. Također, kažu da je ova zabrana bila u početku islama kada je došla zabrana alkohola.

Odabrani stav je treće mišljenje, a Allah zna najbolje.

Prema tome, muslimanu nije dozvoljeno da pravi sirće od alkohola, a dozvoljeno je kupovati i upotrebljavati sirće koje j napravljeno (fermentacijom) od alkohola.

Ve billahi tevfik.

Naručite novu knjigu: Naručite novu knjigu:

Povezani članci

Back to top button