SIHR/UROK/LIJEČENJE

PROPIS DIRANJA TIJELA ŽENE OD STRANE UČAČA RUKJE

PITANJE: Esselamu alejkum.
Ako može odgovor, jako mi je bitno, mnogo me buni. Znam nekoliko učača rukje, koji se tretiraju kao pouzdani, kod jednog sam i išla sama, a o drugima sam čula. Oni prilikom učenja rukje stavljaju svoju ruku na čelo žene, ili mjesto gdje osjeća bol, ili je udaraju po tijelu i tome slično. Uglavnom, diraju tijelo žene. Kada sam ga pitala o propisu diranja žene, rekao je da u tome nema smetnje jer i ljekari u bolnici diraju žensko tijelo, pa se mnogo ne bunimo. Još je dodao da je to naučio od najučenijeg učača kod nas, od Arapa. Zanima me, da li je ovo što rade dozvoljeno, i kako odgovoriti na njegove argumente?

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika Muhammeda, a zatim:

Dovoljno je po ovom pitanju da navedem fetve i odgovore savremenih učenjaka.

Upitana je Stalna komisija za fetve u Saudiji o propisu dodirivanja žene od strane učača rukje uz argument da se time vrši pritisak na džine, također, slično dodirivanje žene dešava od strane ljekara u bolicama, a učenje rukje je vrsta liječenja. Odgovor je bio sljedeći:

“Učaču rukje nije dozvoljeno da dira bilo koji dio tijela žene kojoj uči rukju, jer je u tome fitna. Na njemu je samo da uči bez diranja tijela žene. Razlika je između liječenja učača i liječenja ljekara, jer ljekar ponekad ne može vršiti liječenje bez dodira organa tijela žene kojeg želi liječiti, za razliku od učača rukje, jer se njegov način liječenja učenje i zapljuckivanje koji ne zahtijevaju diranje”.

Na slično pitanje, šejh Bin Baz je odgvorio: “Međutim, ne stavlja svoju ruku ni na koji dio njenog tijela, jer je žena avret (tj. njeno tijelo je stidno mjesto), nego liječi bez toga, uči na mjesto bola, …, uči na mjesto gdje ima bol bez dodirivanja”.

Kaže šejh Abdullah Džibrin: “Nije dozvoljeno muškarcu strancu da dodiruje bilo koji dio tijela žene pri učenju rukje, niti je njoj dozvoljeno da pokazuje bilo šta od tijela, poput prsa, vrata i slično”.

U fetvi na slučno pitanje, šejh Abdurrahman es-Suhajm je odgovorio: “Učač koji dira tijelo žene strankinje pri učenju rukje, nije dozvoljeno kod njega ići na rukju, jer je zabranjeno diranje tijela žene strankinje”.

Također, na pitanje diranja tijela žene tokom rukje, da nije dozvoljeno, odgovorili su sljedeći učenjaci: Ibn Usejmin, Salih Fevzan, Mustafa el-Adevi i Sulejman el-Madžid.

Prema tome, učaču rukje nije dozvoljeno da drži, dira i pipka tijelo žene strankinje, također nije dozvoljeno ženi da ide kod učača za kojeg zna da dira tijelo žene tokom rukje. Dodirivanje tijela žene nije presudno i odlučujuće za izlječenje. Ako ima potrebe da neko drži ili dira njeno tijelo, to može muškarac njen mahrem sa kojim je došla na rukju ili neka druga žena.

Ve billahi tevfik.

VIDEO: Dodirivanje žene prilikom učenja rukje

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta