Savremena pitanja

PROPIS GLEDANJA BORBI UFC-a

Nakon najveće borbe u historiji UFC-a (u nedjelju 07.10.) između muslimana Dagestanca Habiba Nurmagomedova i Irca Konora Mekgregora (Conor McGregor), briljantne pobjede muslimana, neželjenog skandala i popularnosti muslimanskog borca, uveliko se postavljalo pitanje šerijatskog propisa gledanja i praćenja borbi UFC-a.

Propis učestvovanja u borbama UFC-a

Musliman ne bi trebao imati dileme oko zabrane svih vrsta borilačakih natjecanja u kojima borac (takmičar) pobjedu ostvaruje zadavanjem udaraca rukom i nogom u lice i glavu protivnika, poput boxa, kickboxa, slobodnih borbi UFC-a i slično. Takmičari se ciljano izlažu nanošenju teških tjelesnih povreda koje po šerijatu nisu opravdane i dozvoljene.

Dokazi koji ukazuju na zabranu su sljedeći ajeti i hadisi:

– Ajet: “I sami sebe u propast ne bacajte” (El-Bekare 191).

– Ajet: “I jedni druge ne ubijajte! Allah je, doista, prema vama milostiv” (En-Nisa’ 29).

– Hadis: “Nije dozvoljena šteta niti nanošenje štete”, Malik, Ibn Madže, Ahmed, Bejheki i Darekutni, a hadis je dobar.

– Hadis: “Kada neko od vas udara (iz opravdanog razloga), neka se kloni lica” (Muslim).

Nije mi poznato da neki savremeni učenjak, do čijeg mišljenja se drži, dozvoljava ovakva sportska i borilačka natjecanja.

Prema tome, muslimanu nije dozvoljeno da učestvuje u borbama UFC-a, niti da se bavi boxom, kickboksom i sličnim borilačkim natjecanjima. Također, muslimani koji čine ovaj haram učestvujući u borbama (natjecanjima), svojim pobjedama i osvajanjem medalja ne donose ponos islamu niti uzdižu muslimane jer u činjenju harama nema ponosa i veličine.

Propis gledanja i praćenja borbi UFC-a

Borbe UFC-a koje se prezentiraju preko TV-a ili you tube u većini slučajeva sadrže sljedeće munkere i šerijatski sporne stvari:

1- Otkrivanje stidnih mjesta boraca (tj. stegna), što je ustaljena praksa, a po šerijatu stidno mjesto muškarca je od pupka do koljena, na čemu je velika većina učenjaka.

2- Scene nagih (u kostim obučenih) žena i zabranjeno mješanje spolova koji budu sastavni dio onog što se prikazuje.

3- Nanošenje tjelesnog bola protivniku, krvave scene i izljevi bijesa i neprijateljstva.

Uživanje u ovome šerijatski neprihvatljivo obzirom da je to haram.

Shodno spomenutom, tj. da su borbe UFC-a zasnovane na otkrivanju stidnog mjesta takmičara, scenama nagih žena i posmatranju po šerijatu zabranjenih borbi, gledanje i praćenje borbi UFC-a nisu dozvoljene, a Allah zna najbolje.

Izuzetak ove zabrane mogu biti samo pregledi nokauta ili završnica tih borbi uz izbjegavanje gledanja stidnih mjesta (nadkoljenica) boraca.

Što se tiče iskazivanja radosti, postiranja i veličanja muslimanskih takmičara zbog njihovih pobjeda i uspjeha, treba znati da je to šerijatski neprihvatljivo, nastrano i morbidno veličati i uzdizati ljude zbog harama kog čine. To je poput veličanja muslimana koji osvaja medalje u takmičenju pijenja alkohola ili jedenja krmetine.

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta