Savremena pitanja

PROPIS IZRADE (heklanjem, pletenjem i slično) DUGINIH BOJA S OBZIROM DA SU ONE SIMBOL GEJ I LEZBIJSKOG POKRETA

PITANJE: Esselamu alejkum.
Imam jednu šubhu. I molila bih što hitniji odgovor. Naime, ja se bavim heklanjem i ručnim radovima, desilo mi se da imam poručeno 2 šala u duginim bojama, kako saznah da su dugine boje simbol gey osoba. Nešto me grize savjest, a opet s druge strane dobro se plaća, a nisam baš u zavidnoj situaciji, iako nikako ne bi haram paru, majka sam 4 djece koje odgajam u islamu. Nađoh na internetu još i da su dugine boje simbol ozdravljenja osoba oboljelih od SIDE…
Na hajr, da Allah olakša, amin. Da vas ALLAH nagradi.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Tačno je da su homoseksualci i lezbijke uzeli kao svoj simbol zastavu sa duginim bojama. A što se tiče propisa izrade ručnih radova po narudžbi heklanjem, pletenjem i slično, propis zavisi od stanja i okolnosti.

U osnovi nije dozvoljeno izrađivati bilo kakve ručne radove, crteže i slično sa duginim bojama sa ciljem upotrebaljavanja istog kao simbol homoseksualaca i lezbijki.

Jer sami homosekasualizam i lezbijstvo su haram po idžmau učenjaka, a uzimanje nekog simbola (poput dugine bije) za ono što je haram je takođe zabranjeno jer se time veliča i uzdiže ono što je po Šerijatu zabranjeno.

Ako su naručilac ručne izrade sa duginim bojama jedna od četiri osobe, onda je izrada istih zabranjena jer predstavlja potpomaganje u griješenju koje je zabranjeno kur’anskim ajetom.

Kaže Uzvišeni: „A nemojte se međusobno potpomagati u griješenju i neprijateljstvu“ (El-Maide, 2).

Te četiri osobe su:

– homoseksualac

– lezbijka

– osoba koja podržava i brani homoseksualizam i u tu svrhu želi imati ručnu izradu sa duginim bojama

–  osoba koja nije ni homoseksualac (lezbijka) niti zagovornik i branilac istih ali hoće da ručnu izvedbu da, pokloni i slično nekome od njih zato što je to njihov simbol.

A ako naručilac nije nijedna od četiri gore spomenute osobe nego želi imati ručnu izvedbu sa duginim bojama iz drugih razloga i pobuda, onda nema smetnje da se takvima izrađuju ručne izrade sa duginim bojama. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta