Namaz

PROPIS KLANJANJA U TEKIJAMA

PITANJE: Esselamu alejkum
Kakav je propis po pitanju klanjanja u tekiji? U mom džematu se renovira džamija i to će vjerovatno trajati 2 mjeseca a možda i više tako da se tu ne može klanjati. Na 20 metara od džamije je tekija tako da je džematski odbor odlučio da se tu obavlja namaz dok traju radovi u džamiji. Tekija je nakšibendijskog tarikata. Već 10 dana ne idem u džemat zbog toga. Allah vas nagradio.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Tekije su novotarska mjesta u kojima se upražnjavaju poznate sufijske novotarije, u njima ne treba klanjati namaze u džematu. Novotare i njihova mjesta okupljanja je propisano izbjegavati.

Upitana je Stalna komisija za fetve iz Saudije slično pitanje (Fetava el-ledžneti ed-daime, 2/301): „U kvartu u kojem stanujem ima mesdžid i sufijska tekija, je li dozvoljeno klanjati u toj tekiji?“

Odgovor je bio sljedeći: „Ne klanjaj sa sufijama u njihovim tekijama, ne druži i ne miješaj se sa njima, da te ne bi zadesilo ono što je njih zadesilo. Nastoj da klanjaš u mesdžidu koji slijedi i čuva sunnet“.

Potpisnici fetve su šejhovi: Abdulaziz bin Baz, Abdurrezak Afifi, Abdullah ibn Gudejan i Abdullah ibn Ku’ud.

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Također pogledaj
Close
Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta