Savremena pitanja

PROPIS ODLASKA NA MATURU

PITANJE 1: Eselamu alejkum šejh. Možete li me posavjetovati. Naime imam spor sa roditeljima. Spor je nastao tako što sam ja njima rekao da ne želim da idem na maturu. Ove godine elhamdulillah završavam srednju školu. Oni su rekli da će mi zabraniti odlazak na fakultet ukoliko ne odem na maturu, jer smatraju da pretjerujem u vjeri. Naime matura nije obavezna, već je to samo svečana proslava. Razlog zbog kojeg ne želim da prisustvujem maturi je zbog toga što su žene na taj dan neprikladno obučene, pa čak i profesorice, muzika i alkohol unutar objekta gdje bi se to trebalo održavati. Da li da ne poslušam roditelje, a ako ih ne poslušam zabranit će mi odlazak na fakultet (mada mislim da to ne misle ozbiljno, već samo me žele prevariti da bi otišao na maturu). Allah vas nagradio! Amin.

PITANJE 2: Selam alejkum. Bliže se dani kada će se desiti matursko veče. Iskreno, tamo ne želim biti. Ali problem su mi roditelji koji silno tamo žele da se pojavim. Čak su mi i prijetili.  Da li imate savjet kako da im objasnim da ne želim tamo da budem?

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Uobičajena praksa maturskih večeri, kao što si i sam spomenuo u pitanju, je da sadrže kozumiranje alkohola, slušanje muzike i miješanje muškaraca i žena pri čemu žene (ne samo učenice nego i profesorice) budu izazovno i nepristojno obučene. Da su svetri navedene stvari haram u islamu oko toga ne bi trebalo biti dileme kod onoga ko iole poznaje propise islama. S obzirom da prisustvovanje maturi nije obavezno niti je uslov za dobijanje svjedodžbe ili diplome, muslimanu i muslimanki nije dozvoljeno prisustvovati takvim i sličnim vrstama okupljanja.

Sa druge strane, nema poslušnosti roditeljima u nepokornosti Allahu. U vjerodostojnom hadisu kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Alije, radijallahu anhu, je došlo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Nema pokornosti u neposlušnosti Allahu,  zaista je pokornost samo u dobru”.

Dakle, zabranjeno ti je da ideš na maturu. Nema pokornosti stvorenjima u nepokornosti Stvoritelju. Ako roditeljima popustiš u ovome, očekuj da ćeš i u drugim sličnim problemima. Šta misliš, da su ashabi bili popustljivi nakon sto im je istina bila jasna, da li bismo mi danas bili ono što jesmo?

Na najljepši način im objasni da se to kosi sa islamom i da im ne možeš udovoljiti u tome, jer tvoj Gospodar neće biti sa tim zadovoljan, a tebi je Njegovo zadovoljstvo na prvom mjestu. Ustraj, ne smiješ im popustiti. Nisi jedini koji ima ovaj problem, pokazi svoju odvažnost i muškost u ovako sitnom problemu.

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta