Savremena pitanja

RAD U FIRMI U KOJOJ SE RADE NEKE HARAM AKTIVNOSTI

PITANJE: Es Selamu alejkum, brate.

Imam jedno pitanje na koje dugo tražim odgovor. Kakav je propis rada u pošti ili u logistici (organizacijom transporta) gdje neka pošiljka može biti alkohol, s tim da nije primarni posao. Da li ima razlike ako čovjek svjesno zna ili ne zna kakva je roba u pitanju?

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Uslovi dozvole rada u nekoj firmi su dvije stvari:

Prva – da osnovna aktivnost firme nije zasnovana na haramu, poput proizvodnje piva, duhana, svinjetine ili alkohola ili prodaje istih, ili banaka koja posluje sa kamatom.

Druga – da sam posao radnika muslimana ne bude zasnovan na haram djelatnosti ako unutar firme ima šerijatsko-spornih djelatnosti, poput toga da slaže, priprema ili prodaje cigarete, alkohol ili svinjetinu u prodavnici ili posluzi, da kao pravnik unutar halal firme obračunava kamatnu stopu i vodi pranice oko kamatnog dugovanja i tome slično.

Kada se ispune oba spomenuta uvjeta dozvoljeno je raditi u bilo kojoj firmi. Nema smetnje da radnik ponekad u nuždi mimo njegove volje i želje uradi neku aktivnost koja je haram, s tim, da mu je vadžib da izbjegava takve poslove ako je u mogućnosti.

Prema tome, nema smetnje da radiš spomenuti posao.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta