Kazneno pravo i sudstvo

ŠERIJATSKA KAZNA ZA NENOŠENJE HIDŽABA

PITANJE: Esselamu alejkum ve rahmetulahi.
Možete li mi, molim vas, odgovoriti postoji li propisana šerijatska kazna za nenošenje hidžaba? Npr.u šerijatskom zakonu imamo opisane kazne za blud, krađu, lažno svjedočenje itd.. Da li su u šerijatskom zakonu opisane samo kazne za velike grijehe? Allah vas nagradio za vaš trud.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Šerijatske kazne, s obzirom na njihovu određenost, se dijele na HUDUDE, tj. šerijatske kazne koje su određene šerijatskim tekstovima, i T’AZIRATE, tj. šerijatske kazne koje nisu određene šerijatskim tekstovima.

Hududi, tj. šerijatske kazne koje su određene šerijatskim tekstovima, su kazne za čiji zločin, veličinu kazene, šartove koje treba ispuniti da bi se izvršila kazna i slično, koje su precizirane, pojašnjene i strogo određene u šerijatskim tekstovima Kur’ana i vjerodostojnog Sunneta. Primjer tih kaznu su: kazna za ubistvo, ranjavanje, zinaluk, pijenje alkohola, potvoru (optužbu za zinaluk), krađu, razbojništvo i otpadništvo (riddet).
Ta’zirati, tj. šerijatske kazne koje nisu određene šerijatskim tekstovima, su šerijatske kazne koje nisu određene niti precizirane u šerijatskim tekstovima nego kadija (šerijatski sudija) nakon ispitivanja i utvrđivanja napravljenog zlodjela ili prekršaja odredi odgovarajuću kaznu ukorom, bičevanjem, zatvorom ili uzimanjem imetka (tj. materijalnom kaznom). Od primjera ove vrste kazni su su sve vrste prijestupa koje nisu dostigle stepen kazni HUDUDA, poput: uderanja, intimnog čina mimo polnog odnosa, prodaja ili rasuranje alkohola i droga, otuđivanje tuđeg imetka na način da ne potpada pod uslove krađe, javno narušavanje tuđe časti, pronevjera emaneta, itd. Vrste kazni u TA’ZIRATIMA mogu se kreću od ukora, zatvora, bičevanja, pa sve do smrtne kazne. Ova druga vrsta kazni ne znači da za njih nema šerijatskih tekstova koji ih potvrđuju nego one nisu u šerijatskim tekstovima precizirane, tj. nije naznačeno koja i kolika kazna je za određeno zlodjelo ili prekršaj.

Imajući ovo u vidu, kazna za nenošenje hidžaba spada pod TA’ZIRATE, tj. šerijatske kazne koje nisu određene šerijatskim tekstovima nego se vraćaju na procjenu kadije shodno stanju i okolnostima osobe i samog prekršaja. Način njenog određivanja u šerijatskoj državi, tj. onoj koja primjenjuje Šerijat u kaznama, biva na sljedeći način:

– da na nivou državnog zakona se naredi obavezno pokrivanje na javnim mjestima svim muslimankama te države,
– da dva punoljetna i pravedna svjedoka prijave i optužbe kod kadije neku određenu muslimanku da ne nosi hidžab van kuće,
– nakon toga kadija naredi da se izvrši istraga,- ako se potvrdi optužba a optužena osoba nakon savjeta, upozorenja i prijetnje kaznom ustrajava u tom prijestupu, onda kadija naređuje da se ona privede i nad njom izvede proces suđenja,- shodno stanju osobe, okolnostima i težini prijestupa kadija odredi šerijatsku kaznu koja može biti: uslovni ukor i prijetnja (ovo obično biva ako je osoba napravila prekršaj prvi put), zatvor u vremenskom trajanju koliko kadija procjeni, bičevanje sa brojem bičeva koliko kadija procjeni, novčana ili imovinska kazna (oko ovog kažnjavanja postoji razilaženje među učenjacima).

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta