Razno

ŠIFA’ BINT ABDULLAH el-Adevijje, radijjallahu anha (lažno i iskrivljeno tumačenje o sahabijki koju je navodno Omer, radijjallahu anhuma, postavio za kontrolora pijace)

Raširena je priča o sahabijki Šifa bint Abdullah, koju je Omer ibn Hattab, radijjallahu anhuma, imenovao upraviteljem finasija ili rukovoditeljem tržišta sa vrijeme njegovog hilafeta.
Navodno, ona je žena muslimanka koja je u vrijeme Omera, radijjallahu anhu, iskoračila u javnom životu, ona je iskoračila u svojoj građanskoj dužnosti i uspjela u obrazovanju, javnom zdravstvu i ekonomiji, ona je jedna od niza onih koje su Iskoračile su na društvenom planu.
Pa sestre, šta čekate, izađite i iskoračite i vi!

ISTINA O TOME:

Predaju da je Šifa bint Abdullah Omer, radijallahu anhuma, postavio za kontrolora na medinskoj pijaci prenose u obliku slabosti Ibn Abdulberr u „El-Istiab“, Ibn Hadžer u „El-Isabe“ i Ibn Dževzi u „Tarihu Umer“, i to bez seneda. Znači ta predaja je slaba sa strane seneda.

Kaže malikijski učenjak muhaddis Ibnul-Arebi: „Prenosi se da je Omer, radijallahu anhu, postavio ženu nadzornikom na pijaci, to nije vjerodostojno, ne obraćajte pažnju ne to, to je izmišljotina novotara“.

Ibn Asakir u knjizi „Tarihu Dimešk“ navodi tu predaju kako je Omer, radijallahu anhu, postavio Šifa za kontrolora pijace i kaže da je njen sin Sulejman to negirao i naljutio se zbog te priče. A onda je naveo da je Omer, radijallahu anhu, u stvari postavio njenog sina Sulejmana za kontrolora na pijaci, te da se vjerovatno zbog toga greškom prenijela informacija o njegovoj majci.

Takođe, učenjaci koji su o ovoj predaji govorili kažu da ne priliči pripisati Omeru, radijallahu anhu, ovakav postupak da postavi ženu da se čitav dan miješa sa muškarcima i kontroliše njihov rad, jer ideja spuštanja i objave hidžaba (da se žene Poslanika odvoje pregradom od muškaraca koji ga zijarete) je baš došla od Omera, radijallahu anhu, pa je Allah objavio ajet hidžaba.

Ono što je bitno naglasiti je da je predaja o postavljenju Šifa za kontrolora pijace slaba, to nije potvrđeno, a kamoli da ju je Omer, radijallahu anhu, imenovao za upravitelja finasija ili rukovoditeljem tržišta, još i da je iskoračila u svojoj građanskoj dužnosti i uspjela – u obrazovanju, javnom zdravstvu i ekonomiji, Ovo su bez sumnje krivotvorenja, laži i nebuloze kojima je cilj da se na kraju kaže:
ONA JE JEDNA OD ONIH KOJE SU ISKORAČILE NA DRUŠTVENOM PLANU, ISKORAČITE I VI, BUDITE PREPOZNATLJIVE.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta