Razno

SKRAĆENO PISANJE SALAVATA

PITANJE: Esselamu alejkum šejh.

Da li je skraćeno pisanje salavata (saws) haram ili pokuđeno? Pošto sam čuo jednog šejha da kaže da je prvi koji je skraćeno napisao salavat bio šija i da je bio ubijen. Molim Allaha da Vas nagradi Džennetom.

ODGOVOR:
Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu, neka je salavat i selam na posljednjeg Vjerovjesnika, a zatim:
Oko propisa skraćenog pisanja salavata i selama na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, učenjaci imaju podjeljeno mišljenje.
O tome su učenjaci govorili detaljnije u knjigama mustelahul hadisa prilikom pojašnjavanja o načinu pisanja hadisa.
Rezime razilaženja se sastoji od sljedećeg:
Prvo mišljenje- da treba pisati puni salavat i selam, da je u tome velika korist i ko zanemari to bude spriječen od velikog hajra.
Ovo je stav Ibn Salaha u njegovoj Mukadimi a on to mišljenje prenosi i od Hatiba Ebu Bekra.
Drugo mišljenje- da je mekruh pisati skraćeno.
Ovo je stav Nevevija u njegovoj knjizi Takrib i Sujutija u komentaru Takriba, knjizi Tedribur-Ravi. Sujuti i drugi navode dokaz za ovo mišljenje hadis koji se prenosi od Ibn Abbasa, Ebu Hurejre i Ebu Bekra, radijallahu anhum, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko donese salavat na mene u knjizi (tj.napiše salavat) meleci mu čine istigfar sve dok je moje ime u toj knjizi.” A u rivajetu: “Donosi se salavat na njega sve dok je moje ime u toj knjizi.”
Kaže Sujuti, iako je hadis slab, mnoštvo rivajeta ukazuju da on uopćeno ima osnova.
Međutim, ovaj hadis Ibn El-Dževzi ocijenio ga izmišljenim, također imam Zehebi smatra da je lažan (izmišljen), dok Ibn Kesir kaže da hadis u svim svojim rivajetima nije vjerodostojan.
Treće mišljenje- da prilikom pisanja imena Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, se izgovori salavat a ne piše.
Ovo prenosi Hatib Bagdadi u knjizi El-Džami’u lil-adabir-ravi od imama Ahmeda.

Ovaj postupak imama Ahmeda ukazuje da nema smetnje pisati skraćeno jer on nije uopšte pisao. Neki učenjaci poput Hatiba, Ibn Salaha i drugih, pokušavaju naći izgovor imamu Ahmedu u njegovom postupku u tome da je tako postupao prepisujući hadise iz neke knjige gdje nije napisan salavat pa on nije htio mijenjati što je u izvornoj knjizi. Ovo je upitno, iz razloga što znači da je i prije njega neko tako pisao a onda on to još potvrdio.

Odabrano mišljenje je da nema smetnje pisati skraćeno salavat i selam na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, jer nema dokaza da je mekruh izostaviti niti mustehab napisati jer je u osnovi mustehab izgovaranje ili vadžib shodno razilaženju, a o pisanju nema ništa u šerijatskim tekstovima, a Allah zna najbolje.
Zanimljivo je da imam Sujuti navodi u Tedribur-ravi prilikom govora o ovoj temi da je prvoj osobi koja je skraćeno napisala salavat i selam odsječena ruka, bez navođenja detalja tog događaja, ko je to uradio, kome se desilo i kada te vjerodostojnosti toga. Naravno, to samo po sebi i da vjerodostojno i pouzdano nije dokaz u šerijatu po ovom pitanju.
A što se tiče priče spomenute u pitanju, da je neki šija ubijen zbog ovoga, nisam naišao na tu priču a i da je tačna, ona također ne može biti argument.
Ve billahi tevfik

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta