Savremena pitanja

STUDIRANJE ILI UDALJAVANJE OD FITNE?!

PITANJE: Poštovani, esselamu alejkum.

Molim Vas za par savjeta. Trenutno nemam druge opcije nego da pitam nekog stručnog vezano za neke stvari. Naime, pokrivena sam i na svaki način se trudim da upotpunim svoj iman i da se držim sunneta, međutim problem nastaje kada imam pritisak od strane porodice da bih trebala da studiram. Ne odgovara mi ova opcija iz više razloga, od kojih su miješanje muškaraca sa ženama. Zatim, imam dosta vremena da putujem u autobusu da bih došla do fakulteta i naravno tu se opet susrećem sa muškarcima i još mnogo toga. U kratkom periodu sam završila kurs krojenja i provodim vrijeme u kući. Ne godi mi da izlazim vani, jer osjetim kako mi iman opada, jer u okolini gdje živim ljudi i nisu privrženi vjeri. Prozivaju me vehabijkom što naravno to utiče na mene, pa se ne volim susretati s takvima. Sa jedne strane želim sebe da zaštitim i da ne padam u iskušenja, a sa druge strane osobe koje su mi najbliže zahtijevaju da studiram. Navodno smatraju da nije dovoljno ostati na srednjoj školi i da trebam učiti i ići na fakultet. Ako ostanem na srednjoj školi prozivat će me da sam neobrazovana, a druga opcija da idem na fakultet meni nikako ne odgovara. Šta vi mislite po ovom pitanju, kako da se nosim sa ovim ? Allah Vas nagradio. Esselamu alejkum !

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Muslimanu je propisano da izbjegava, da se udalji i da se čuva iskušenja (fitni) koja će negativno utjecati na njegovu vjeru. Musliman ne treba da ide u susret iskušenjima koja će poljuljati njegovo praktikovanje vjere. To jeste, on treba da izbjegava mjesta, sredinu i ljude od kojih zna ili opravdano očekuje da će loše utjecati na njegovu vjeru, tako da će popustiti, da će upasti u razne grijehe, da će promijeniti shvatanje vjere ili da će čuti razne šubhe (nejasnoće) koje će dovesti njegovo vjerovanje u pitanje.

Dokaz za ovo je hadis kojeg bilježi Buharija u svom Sahihu od Ebu Seida el-Hudrija, radijallahu anhu, u kojem prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Doći će vrijeme kada će najbolji imetak muslimana biti ovce, s kojima će on hodati po vrhovima brda i mjestima s vodom, bježući sa svojom vjerom od fitni (iskušenja).“

Imam Buharija je naslovio poglavlje sa ovim hadisom: „Poglavlje: Udaljavanje od fitne je od vjere“.

Shodno spomenutom, na osnovu toga što ti poznaješ samu sebe i znaš šta utječe na tebe, ako se bojiš za svoj iman i vjeru ako nastaviš školovanje, zbog mogućnosti da upadneš u grijehe jer se na fakultetu miješaju spolovi i tome slično, preče je, bolje i sigurnije da ne studiraš, jer ustrajavanje na istini, jačanje u vjeri i praktikovanje vjere najbitniji u životu vjernika. A ako je ova bojazan veoma velika i realna za tebe lično, onda ti nije dozvoljeno da sebe izlažeš fitni i iskušenjima koje ne možeš podnijeti i prebroditi. Od vjere je da se mu’min udaljava od fitne.

Ovo se odnosi na osobu koja se stvarno i realno boji za svoju vjeru ako sebe izloži iskušenju (fitni). To jeste, propis ovoga zavisi od osobe do osobe.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta