PITANJA I ODGOVORISavremena pitanja

SVJETSKI DAN HIDŽABA – propis organizovanja i učestvovanja

„Već četvrtu godinu za redom 1. februar u svijetu se obilježava kao Dan Hidžaba. Na prijedlog Nazme Kahn iz New Yorka koja je željela podstaknuti nemuslimanke, kao i muslimanke koje ne nose hidžab, da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidzaba. … Obilježavanje Dana Hidžaba je veoma brzo dobilo globalne razmjere, te se danas obilježava i u Bosni i Hercegovini. Ovakava akcija je pokrenuta u cilju otklanjanja barijera, radi boljeg razumijevanja i rušenja predasuda, kontraverzi, koje se vežu za hidžab, te razvijanju svijesti o hidžabu, kao islamskom ženskom pravu i da osvijesti javnost o korijenima i razlozima nošenja hidžaba. …
Stoga, pozivamo sve asocijacije, aktive, udruženja žena, da nam se pridruže, te da u svom gradu, obilježe Svjetski Dan Hidžaba.
HIDŽAB JE IDENTITET a ne obilježje.“

Šerijatski status organizovanja Svjetskog dana hidžaba i učestvovanja u njemu

Upitan je šejh Muhammed Salih el- Munedždžid o propisu Svjetskog dana hidžaba. Njegov odgovor, nakon što je pojasnio propisanost hidžaba, je bio sljedeći: “A što se tiče toga da se odredi neki dan u godini i to ponavlja svake godine i nazove Svjetskim danom hidžaba, to nije dozvoljeno”.
Zatim je naveo tri argumenta zabrane, od kojih je prvi i najbitniji: “U ovome (Svjetskom danu hidžaba) je oponašanje kjafira, Allahovih i poslanikovih neprijatelja, u običajima, jer su oni uveli ove ideje. Učinili su za svaku stvar koju hoće raširiti poseban povod i svečanost koja se ponavlja godinama, poput Svjetskog dana za djecu, Svjetskog dana za borbu protiv nasilja prema ženi, Svjetskog dana za borbu protiv raka, Svjetskog dana za osobe sa posebnim potrebama, 8. mart Dan žena, Dan nacije i mnoge druge novotarije i munkere za koje Uzvišeni nije objavio dokaz. Ove stvari su pokuđena novotarija, jer određivanje nekog određenog dana svake godine u kojem se okupljaju ljudi radi nekog djela čini ovaj dan ‘idom (posebnim danom koji se obilježava), jer je ‘id ime za ono što se vraća i ponavlja”. A u islamu postoje samo dva posebna dana koji se obilježavaju svake godine: kurbanski i ramazanski bajram.
Ostale detalje njegovog odgovora možete naći na ovom linku:
https://islamqa.info/ar/217241

Nema razlike u propisu između organizovanja Svjetskog dana hidžaba i nekih drugih svjetskih dana u kojima se uzme neko islamsko obilježje i učini specifičnim za taj dan. Lijepa i plemenita namjera nije dovoljna za činjenje ovog djela, nego je obaveza da bude u skladu sa Šerijatom, a Šerijat zabranjuje oponašanje kjafira.

Prema tome, nije dozvoljeno organizovati Svjetski dan hidžaba niti učestvovati u njemu.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta