FIKHIbadetiNamazPITANJA I ODGOVORI

UČENJE EZANA I IKAMETA ONOME KOJI KLANJA SAM

Pitanje: Selam alejkum! Kakav je postupak osobe, koja sama klanja 5 dnevnih namaza uz to i nafile tih namaza, ali ne uči ezan, samo ikamet za farznamaze?

Odgovor: Alejkumusselam.

Ezan je propisano učiti onima koji klanjaju u džematu a ne onima koji klanjaju sami pojedinačno.

Takođe, ikamet se uči kako bi prisutni u mesdžidu, musalli i slično a koji klanjaju u džematu bili obavješteni da ustanu i stanu u safove kako bi klanjali namaz.

Učenje ezana i ikameta je fard kifaje, tj. kada ga obavi jedna skupina spada odgovornost sa ostalih, onima koji klanjaju u džematu.

Oko učenja ezana i ikameta onima koji klanjaju pojedinačno van džemata učenjaci imaju podijeljeno mišljenje.

Po jednima je sunnet (mustehab) i njima proučiti i ezan i ikamet, po drugima mustehab je proučiti samo ikamet, a po trećima nije propisano ni jedno ni drugo.

Oni koji smatraju da je sunnet dokazuju to općim argumentima koji ukazuju na obavezu učenja ezana i ikameta.

A dokaz koji bi trebao da presudi po ovom pitanju je hadis od ‘Ukbe ibn Amira, radijallahu anhu, u kojem prenosi da je Poslanik, sallallahu laejhi ve sellem, rekao: “Tvoj Gospodar se divi čobanu ovaca na vrhu brda, on prouči ezan i klanja, pa kaže Allah ‘azze ve dželle: ‘Pogledajte ovog Mog roba, on uči ezan i ikamet za namaz i boji se Mene, Ja sam već oprostio Mom robu i uveo ga u Svoj Džennet”. Hadis bilježe Ebu Davud, Nesai, Ahmed, Ibn Hibban i Bejheki, a šejh Albani I Šuajb Arnaut su ga ocijenili vjerodostojnim.

Prema tome, hadis jasno ukazuje na preporučenost učenja ezana i ikameta pa makar klanjač sam klanjao. Naravno, ko ne prouči ni ezan ni ikamet namaz mu je potpuno ispravan, jer oni nisu od šartova ispravnosti i valjanosti namaza.

Ve billahi tevfik.

 

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta