Savremena pitanja

UČEŠĆE U NAGRADNIM IGRAMA ZASNOVANIM NA STICANJU KUPONA

PITANJE: Esselamu alejkum. Imam pitanje vezano za nagradne igre. npr. na benzinskoj pumpi, na kojoj redovno točim gorivo, dobijem kupon s kojim mogu učestvovati u nagradnoj igri i osvojiti neku nagradu. Da li je to haram?
Ili recimo drugi primjer, pojedini web sajtovi na internetu često nagrađuju svoje registrirane članove nekim artiklima. Da li je i to haram? Pitanje se odnosi na slučajeve gdje čovjek ne ulaze sopstveni imetak kako bi ga uvećao, tako da ne postoji mogućnost ni da se izgubi imetak.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Prvi dio pitanja se vraća na poznato savremenu mes’elu: nagrade koje se daju onima koji su stekli kupon za učešće u nagradnom izvlačenju. Oblik ove nagradne igre je da mušterija prilikom kupovine u nekim trgovačkim radnjama ili benzinskim pumpama i slično dobije kupon za učešće u nagradnom izvlačenju. Zatim nakon određenog vremena bude izvlačenje brojeva sretnih dobitnika.

Šerijatski status ovih nagradnih igara
Savremeni učenjaci imaju dva stava o ovim igrama:
Prvo mišljenje: da je ova vrsta nagradnih igara dozvoljena uz dva šarta:
1. da nagrada ne utiče na povećanje cijena robe
2. da kupovina robe bude zbog potrebe za njom a ne iz namjere da učestvuje u nagradnoj igri.
Ovo je stav Šerijatske komisije Kuvajtske blagajne za finansiranje (bejtut-temvili el-kuvejti) i Muhammada ibn Saliha ‘Usejmina.
Oni obrazlažu svoj stav sljedećim:
1. Osnov u ovim stvarima je dozvola.
2. Primjesa kocke je otklonjena time što nagrade nisu uticale na povećanje cijene robe.
Drugo mišljenje: da je ove vrste nagradnih igara nisu dozvoljene.
Ovo je mišljenje Stalne komisije za fetve u Saudijskoj arabiji i Bin Baza.
Dokazuju svoj stav sljedećim:
1. Ova vrsta nagradnih igara ima u sebi primjese kocke, a otklanjanje tih primjesa postavljenim šartovima, gore spomenutim, je veoma teško.
2. Ovakvim postupcima se nanosi šteta ostalim trgovačkim radnjama.
3. Ovakve nagradne igre navode potrošače da kupuju ono za čim nemaju potrebe.

Radžih (odabrano mišljenje) je dozvola učestvovanja u ovakvim igarama ako se ispune dva spomenuta šarta jer onda nema nešto što je čini zabranjenom. A Allah zna najbolje.
A što se tiče dobijanja nagrada na web sajtovima preko interneta pri čemu registrirani članovi ne ulažu nikakav imetak sa svoje strane, u takvom davanju i uzimanju nagrada nema nikakve smetnje. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta