Savremena pitanja

UPOTREBA MEDICINSKOG ALKOHOLA U OTAPANJU BILJAKA I PROPOLISA

PITANJE: Esselamu alejkum.
Radim kod jednog brata koji priprema biljne proizvode od propolisa miješaljući ga sa drugim stvarima. Također, radi i tinkture biljaka koje isto tako miješa sa drugim stvarima u svrhu liječenja. Radi se o propilis kapima, raznim sirupima i tkz. api kompleks preparatima – mješavima meda, polena, propoilisa, ćorokota i tinkuta raznih biljaka.
Moja nejasnoća je sledeća:
Propolis i biljke otapa uz pomoći takozvanog “medicinskog alkohola”! Da li se može koristiti ta vrsta alkohola na taj način??
Već sam pitao neke ljude ali nikako da dobijem jasan i precizan odgovor s kojim bi znao šta mi je raditi i biti miran s tim. Možda, ako Allah da, preko tebe dobijem.
Nadam se da razumiješ moje pitanje. Svako dobro. Selam alejkum.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Medicinski alkohol je u stvari ETANOL, a on pripada skupini alkohola i najčešće se nalazi u alkoholnim pićima, tako da se u svakodnevnom govoru često naziva samo alkohol. On otapa masti,ulja i boje. Čist etanol bez prisustva vode se naziva apsolutni etanol. Upotrebljava se kao otapalo i sredstvo za ekstrakciju, za dezinfekciju, konzerviranje i pri proizvodnji alkoholnih pića. Služi i kao polazna sirovina za cijeli niz hemikalija. Najjača alkoholna pića sadrže oko 45 % alkohola (etanola), a udio etanola u apsolutnom alkoholu je 96 %. Ako čovjek popije na eks pola litre čistog etanola može umrijeti.

Ono što je bitno i vezano za propis upotrebe medicinskog alkohola u spomenute svrhe je činjenica da medicinski alkohol etanol, tj. najčešći alkohol od kojeg se prave alkoholna pića. A to znači da je opojan i da ga kao takvog nije dozvoljeno piti ni u velikim ni u malim količinama.

Sve što opija je zabranjeno piti u velikim količinama po Kitabu, Sunnetu i idžmau učenjaka. U hadisu kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Ebu Muse El-Ešarija, radijallahu anhu, je došlo da Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: „Sve što opija je haram“.

A ono što opija u velikim količinama je zabranjeno piti i u malim količinama pa makar se čovjek ne napio na osnovu hadisa u kojem Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Ono što opija u velikim količinama i u malim je haram”. Bilježe ga Ebu Davud, Tirmizi, Ibn Madže, Ahmed i ostali, a vjerodostojnim ga ocjenjuju Ibn Hibban i Albani, dobrim Tirmizi a Ibn Hadžer kaže da su mu ravije pouzdani.

Prema tome, nije dozvoljeno upotrebljavati medicinski alkohol za rastapanje propolisa i drugih biljaka sa ciljem pravljenja raznoraznih preparata ako će se ti preparati jesti ili piti (tj. unositi u organizam) jer će se tako piti ili jesti procenat alkohola (etanola) koji je zabranjen i u malim količinama kao i u velikim.

A ako se preparati, koji se dobiju (između ostalog i) sa otapanjem u etanolu, upotrebljavaju mimo jedenja i pijenja, tj. unošenja u organizam, onda se to pitanje vraća na čistoću alkohola. Po većini učenjaka, među kojima su četiri poznata mezheba, alkohol je nečist te ga kao takvog nije dozovljeno upotrebljavati i koristiti jer je nečistoća. Dok je po drugoj skupini učenjaka alkohol čist, a što je uzimajući u obzir dokaze bliže ispravnom, te ga je dozvoljeno koristiti u svrhe mimo pijenja ili miješanja sa jelom, poput pravljenja mirisa i slično.

Da napomenemo da upotreba alkohola (u što ulazi i etanol izuzev dezinfekcije rana i slično) u izvantjelesnom ili unutartjelesnom liječenju nije dozvoljena, a što je tema za sebe. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta