Post/Ramazan

UTICAJ SAMOZADOVOLJAVANJA NA POST

PITANJE: Esselamu alejkum. Ovako, pitanje je malo nezgodno, ali šta je tu je… u toku posta su mi se da kažem probudile strasti i legao sam u krevet sa namjerom da odspavam kako bih ih ugasio. I dok sam ležao rukom par puta sam nadražio polni organ, ali nisam imao namjeru da mi izađe sperma. Nakon sto sam podigao ruku (kontakt je bio preko odjeće) kroz nekih par sekundi sperma je izašla. Možete li mi reći šta da radim. Da li moram dati kefaret, da li mi važi post ovaj dan, osjećam se veoma ružno, i ako može odgovor što prije, Allah vas nagradio i pomogao,

ODGOVOR: Alejkumusselam.

To što si ti uradio ulazi u propis samozadovoljavanja ili masturbiranja, tj. onog koji svjesno sa strašću ili bez nje izbaci sjeme u toku posta. To što nisi imao namjeru da izbaciš sjeme ne utiče na propis jer je ibret u tome da si uzrokovao izlazak sjemena.

Izbacivanje sjemena , u budnom stanju sa strašću ili bez nje, u toku dana Ramazana kvari post. Imami četiri mezheba, Ebu Hanife, Malik, Šafija i Ahmed, su na stavu da izbacivanje sjemena na bilo koji način, svejedno bilo rukom, trljanjem ili slično, kvari post. Sa ovim se ne slažu zahirije jer kažu da nema dokaza u Kur’anu i Sunnetu koji ukazuje da to kvari abdest, a ne možemo smatrati da je neki ibadet pokvaren osim sa dokazom od Allaha i Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Međutim, postoji dokaz sa kojim se može dokazivati kvarenje posta sa izbacivanjem sjemena u budnom stanju. Naime, bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao za postača između ostalog: “Ostavlja hranu, piće i strast zbog mene”. A onaj ko izbaci sjeme iz polnog organa nije ostavio svoju strast prilikom posta. Velika većina učenjaka je na ovom stavu.

Na njemu je da nadoknadi dan u kojem je pokvario post sa izbacivanjem sjemena, a po ispravnom stavu učenjaka nije dužan učiniti kefaret jer za njega nam nije došao dokaz. Takođe, nije ispravno poistovjećivati kefaret izbacivanja sjemena sa kefaretom polnog odnosa jer je grijeh intimnog odnosa u danu Ramazana dosta teži i veći od grijeha samozadovoljavanja. Naravno, svjesno izbacivanje sjemena u danu Ramazana je grijeh te se zbog toga njegov počinilac treba pokajati iskrenom tevbom.

Prema tome, ti si tim djelom uzrokovanja izlaska sjemena pokvario post tog dana, dužan si ga napostiti i pokajti se za to djelo, a drugog kefareta nema. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Također pogledaj
Close
Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta