FIKHIbadetiNamazPITANJA I ODGOVORI

ŽENA MU SE OSJEĆA SLOBODNIJE BEZ NAMAZA I HIDŽABA

– Esselamu alejkum, već sam dvije godine u braku i godinu i po u problemima,
Prije sam pio alkohol svašta sam radio nisam bio dobro nikako, al hvala dragome Allahu pokazao mi je pravi put, počeo sam klanjati ima više od godina dana, trudim se da sve uradim po islamu kako treba.
Govorio sam ženi svojoj da stavi hidžab kad je vec počela da klanja itd. Ona ga odbija, evo trenutno smo rastavljeni ima već 8 dana neće više da mi se vrati bilo je među nama svašta, da nam Allah dragi oprosti.
Ovaj, neće da se vrati više meni jer se osjeća slobodnija neće da klanja više hidžab pogotovo nikako.

A u ovom svemu mi imamo kćerku od godinu dana hvala Allahu, živa je i zdrava i volim je neopisivo, ali me strah za odgoj moje ćere. Ja pitam ženu hoćeš mi dijete odgajati po islamu, da bude zavijena da klanja posti itd. ona samo šuti il se prodere na mene i neće da čuje. Ja sam mislio da se opet sastanemo ja i ona ali ona ne bi zato jer joj ne paše da joj šta o vjeri il hidžabu itd. pričam,  kao osjeća se slobodnija.
Sad bih volio znati, sta da radim, na jednu stranu bi opet s njom a na drugu opet ne bi. Pa ne znam ni gdje ću ni sta ću, a ona kao neće nikako sa mnom. Molim vas, dajte mi pomoć u ime Allaha. Da vas Allah nagradi za vas trud. Esselamu alejkum.
ODGOVOR:  Alejkumusselam.

Ovaj odgovor, tj. savjet a ne presuda (u kojoj se inače ocjenjuje ko je kriv) među vama, se zasniva na tvom opisu situacije, pa ako si šta oduzeo ili dodao, preuveličao ili prešutio to si na svoju štetu učinio.
Naime, ako ona neće da praktikuje vjeru, tj. da klanja, nosi hidžab i slično, tebi je mustehab ili čak vadžib, shodno razilaženju učenjaka, da joj daš talak (da je pustiš). Jer zbog nemarnosti supruge u praktikovanju vjerskih propisa na mužu je nakon što uloži maksimalan trud u normalizovanju stanja da je pusti.

Znači, ti nju treba da pustiš (da joj daš talak) a ne da dozvoliš da ona tebe ucjenjuje ili da je moliš da ti se vrati. A ti kako opisuješ situaciju ona i neće više sa tobom da živi pa ti i nemaš nekog izbora.
Razvod braka nije velika tragedija, jer ako supružnici ne mogu naći zajedničke razvod je lijepo rješenje i u njemu može biti veliki hajr. Kaže Uzvišeni: “A ako se njih dvoje (supružnici) ipak rastave, Allah će ih iz obilja svoga neovisnim učiniti” (En-Nisa, 130).

Prema tome, ono što trebaš sada da uradiš je da ostaviš ti nju i da ne pokušavaš da se pomiriš sa njom, jer ako je tako da ona ne želi vjeru onda i jest bolje da se vi na vrijeme raziđete. Da ona želi tebe i život sa tobom ali ne želi vjeru ti bi nju trebao ostaviti, a pogotovu što ona neće ni tebe ni vjeru. Ako je ona takva nemoj žaliti što je gubiš.

Moli Allaha da te opskrbi ženom vjernicom sa kojom ćeš zajedno da ispunjavaš svoje vjerske obaveze, gradiš lijep život i uzdižeš porodicu sa kojom je Uzvišeni zadovoljan a i ona sa Njim.

Za dijete se ne sikiraj, Allah je taj koji upućuje na pravi put, a ti sa svoje strane učini sve da se brineš o njoj i da i ti imaš udjela u njenom odgoju i ti je uči Islamu i islamskim vrijednostima.

Uglavnom, ne sikiraj se, posveti se vjeri što više možeš, traži sebi ženu vjernicu, osloni se na Allaha i nemoj se previše zamarati. Kaže Uzvišeni: “Ko se osloni na Allaha. Pa On mu je dovoljan” (Et-Talak, 3).

Mi ne znamo u čemu je hajr, a Allah zna. Kaže Uzvišeni: “Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas, a nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. Allah zna, a vi neznate” (El-Bekare, 216). Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta