Intimni odnosi/Brak

ŽIVIM SA MOMKOM NEMUSLIMANOM I IMAMO DIJETE

PITANJE: Esselamun Alejkum.
Na mnogim islamskim stranicama sam postavlia par pitanja na koja ne mogu da dobijem odgovor i vi ste mi zadnja stranica od koje molim da mi date najbolji odgovor na moja pitanja, Allah vas nagradio. Trenutno sam sa momkom koji nije musliman i imam dijete s njim, živimo zajedno nismo vjenčani, da li sam otpala od vjere? Rođena sam kao muslimanka. Ne znam šta da radim, da li da ga ostavim ili da molim Allaha dž.s. da ga uputi ka islamu i da Allahovom voljom pređe na islam? Nedavno mi je jedna žena rekla muslimanka kako moje dijete nije i neće biti musliman zato što sam ga rodila sa kršćanom/nevjernikom. Da li je to istina, jer jedan od hadisa govori kako je do roditelja kako će svoje dijete odgojiti da bude musliman, kršćan, jevrej ili vatropoklonik, ja inšAllah svoje dijete hoću da odgojim kao muslimana i u džamiju sam ga vodila da mu se ezan i ikamet proući. Ne mogu reći da ga ne volim jer volim i ne bi volila da moje dijete raste bez oca, već me je pitao da se udam za njega a ja sam odbila jer nije moje vjere. Pokušala sam mnogo puta da mu pokažem neka predavanja o islamu i on to gleda, al ja ne mogu njega natjerati da nešto postane, to samo Allah može. Pa molim vas, dajte mi neki savjet kako ću dalje i šta da radim? Da li da ostanem s njim ili da ga ostavim jer nije musliman. Možda je kasno da pitam jer smo već u vezi 3 godine zajedno. Unaprijed hvala.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

To što radiš je u Šerijatu čisti ZINALUK (blud), a to je jedan od najvećih grijeha ako ga žena počini sa muslimanom a sa nemuslimanom je dodatno veći grijeh. Šerijatska kazna za zinaluk je 100 bičeva za neudatu ženu (tj. koja nije u braku). S tim da ti sa ovim djelom nisi izašla iz islama osim ako taj zinaluk smatraš dozvoljenim a znaš da ga islam zabranjuje.
Iskreno se pokaj Allahu zbog počinjenog grijeha i odmah smjesta prekini sa njim kontakt takav kakav si do sada imala. Da bi tevba bila ispravna moraš prestati sa činjenjem tog grijeha.
Na tebi je da uradiš sljedeće:

– Prvo mu stavi do znanja da prekidaš vezu sa njim, jer muslimanki nije dozvoljeno da se uda za nemuslimana a kamoli da živi sa njim u vanbračnoj vezi, osim ako primi islam, tj. postane musliman i počne klanjati i praktikovati druge stvari od vjere. Ovdje pretpostavljam da ti klanjaš redovno, postiš Ramazan, i slično, a možda si i pokrivena….
– Zatim mu reci da ćeš ga čekati neki vremenski period (od jedan, dva, ili tri mjeseca ili četiri, pet ili šest) shodno koliko procijeniš da mu treba da primi islam, s tim da ne kontaktiraš sa njim, da se ne osamljuješ sa njim osim da budeš u telefonskoj vezi i provjeravaš je li primio islam ili ne.

Naravno ti u ovom periodu mnogo dovi Allah da on primi islam ili još bolje od toga da ti da ono što je najbolje za tebe.
– Ako u međuvremenu (tom periodu) primi islam, dozovljeno ti je da su udaš za njega, čak je to u tom slučaju najbolje zbog djeteta i haram veze u kojoj ste bili.
– A ako istekne vremenski period (koji su mu dala ili na koji ste se dogovorili) a on ne primi islam, ili ako ti odmah kaže da neće primiti islam TEBI JE OD TADA ZABRANJEN SVAKI KONTAKT SA NJIM.
A što se tiče tvog djeteta, s obzirom da je jedno od roditelja musliman ono se ubraja u muslimane. Ako on  ne primi islam dijete je vadžib da uzmeš sebi, jer nije dozovljeno da ga nemusliman odgaja (jer ga može odgojiti na kufru), takođe, moraš ga upisati na svoje prezime ako već nisi, jer se vanbračno dijete pripisuje majci a ne stvarnom ocu makar bio poznat i priznavo dijete.

PREMA TOME, POSTUPI KAKO TI JE NAVEDENO, ISKRENO SE POKAJ, VRETI SE ALLAHU, MNOGO KLANJAJ NAFILU, POSTI NAFILU, MNOGO DOVI I TRAŽI OD ALLAHA DA TI OPROSTI GRIJEH ZINALUKA I SVE ŠTO JE IZ TOGA PROIZAŠLO.

Takođe, obavezna si da se pokriješ bez obzira na stanje u kojem živiš i nevezano za gore spomenuto, tj. da li ćeš se udati za njega ako primi islam ili ne. Molim Uzvišenog da ti bude na pomoći, da te učvrsti i da ti snage da učiniš u toj situaciji ono sa čime je On zadovoljan. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta