Kratki odgovori

5 PITANJA I ODGOVORA

DAVANJE ZEKATA ZA KUPOVINU BOLNIČKIH APARATA ZA TEŠKE BOLESNIKE

1- PITANJE: Asselamu alejkum, uvaženi profesore.
Pre svega se izvinjavam ako vam oduzimam puno vremena ili vas ometam u bilo čemu. Takođe vam se unapred zahvaljujem i molim Allaha Uzvišenog da vam podari svako dobro. Imam jedno pitanje za vas u vezi zekata: Da li se obaveza zekata može ispuniti tako što bi se kupile neophodne stvari (specijane ležaljke, pomoćni medicinski materijal, dušeci, postaljine, kolica, nosila i dr.) specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i lečenje zaista teško obolelih osoba (onih koji se leče nakon moždanog udara, nepokretnih, šlogiranih i dr.)? Navedeni bolesnici se nalaze u zaista teškom zdravstvenom stanju, a posebno im je teško to što se leče u neadekvatnim uslovima. Shodno tome, oni su u prekoj nuždi za gore pomenutim stvarima kako bi njihov oporavak tekao onako kako treba i kako bi im se boravak u bolnici koliko toliko olakšao.Ovde ne govorim o luksuzu, već o najosnovnijim standardima i uslovima lećenja. Zahvaljujem vam se na vremenu i koncentraciji koju ste posvetili prilikom čitanja pomenutog pitanja.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.
To nije fond od 8 fondova u koje se daje zekat, zato nije dozvoljeno niti validno ako se da.
Ve billahi tevfik.

ISLAMSKE BANKE U BIH

2- PITANJE: Selam za šejha.
Živim kao podstanar i trudim se da rijesim pitanje stana. Trebam propis u vezi s bankama i kreditima. Naime, su se pojavile banke koje kažu posluju po islamskim propisima. Tu mi je nejasno o čemu se radi i kako je bolje postupit. Da vas Allah pomogne.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.
Nije mi poznato da na Balkanu ima islamska banka koja zaista posluje po islamskim principima, tj. da nema kamate. Ovdje mislim i na BBI banku koja se lažno predstavlja kao islamska, a u suštini nema razlike između nje i drugih kamatnih banaka osim u tvrdnjama. O BBI banci sam pisao u dosta odgovora.
Ve billahi tevfik.

O POSTUPITI I DA LI ŽIVJETI SA MUŽEM KOJI NEĆE DA KLANJA?

3- PITANJE: Esselamu alejkum.
Kako postupati prema muzu koji ne obavlja namaz i ne praktikuje uopste vjeru? Uporna sam bila, pokusavala na razne nacine, ali ne ide. Sada sam jednostavno odustala.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.
Ako on vjeruje u Allaha, smatra sebe muslimanom ali neće da klanja i ne praktikuje ništa od ruknova vjere iz raznoraznih šejtanskih izgovora, u tom slučaju, pozivaj ga, savjetuj, nastoj da ga pridobiješ, ubjeđuj ga i navodi da počne klanjati. Daj mu neki neki vremenski rok (npr. mjesec dana, dva mjeseca, više ili manje, shodno tvojoj procjeni) u kojem treba da počne klanjati pet farzova namaza, ako nakon toga počne da klanja i počne praktikovati i ostale vjerske obaveze, to i jeste cilj. U protivnom naglasi mu da ćeš se sa njim razvesti ako to ne uradi i primjeni tu namjeru kada istekne taj rok. Skraćeno, daj mu rok da proklanja, u protivnom, razvedi se od njega.
Razlozi zbog kojih se u ovom slučaju trebaš razvesti od njega, ako se ne odazove namazu, su mnogobrojni, a najbitniji od njih su tri:
– što je nakon svega upitan sam njegov islam, tj. da li se on može ubrajati u muslimane ako neće da klanja, a što neminovno dovodi u upitnost i samu validnost tvog braka sa njim.
– što život sa takvim suprugom nije izgrađen na vjeri niti se može od takvog supruga očekivati da će odgajati vašu zajedničku djecu u islamu.
– što onaj ko ne klanja po prirodi stvari čini i ostale velike grijehe.
Ne trebaš biti kolebljiva, slaba i nesigurna, pogotovo da to tvoj suprug na tebi primjeti.
Ve billahi tevfik.

BRAK MUSLIMANKE SA NEMUSLIMANOM

4- PITANJE: Selam Alejkum.
Halali na smetnji sejh,ako moze na pitanje da mi odg. Moja rodica zivi u Americi i udata je za nemuslimana a ima sa njim 2 djece i krivo joj sto nije musliman. Pita mene dali da se rastavi itd ako moze pomoc.Allah vas nagradio i dao svako dobro. Jel moze da on primi islam pa da ostanu u braku.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.
Brak muslimanke sa nemuslimanom je batil (nistavan) po idzmau učenjaka. Obavezna je da mu da izbor da u roku 3 mjeseca ili primi islam, ili da na kraju isteka ode od njega (ili on od nje). Nema potrebe da se razvode, jer im je brak svakako nevažeći. U toku ta tri mjeseca, nije dozvoljeno da mu se odaziva u postelji. Znači, ukratko: ili da primi islam ili da se razvede.
Ve billahi tevfik.

KAKO U PRAKSI UTVRDITI DA LI JE KURBAN MESO HALAL?

5- PITANJE: Esselamu alejke ve rahmetullahi ve berekatuh šejh,
Pročitao sam tvoj tekst o (ne)jedenju kurbanskog mesa od onih koji ne klanjaju. Međutim, nije mi jasno kako da postupim u praksi. Da li ja sada moram svakoga ispitati kada mi donese meso da li neko u njegovoj porodici klanja i da li klanja onaj ko je zaklao taj dotični kurban ? Jer znam da se često desi da neka porodica ostavi u emanet klanje kurbana osobi za koju oni ne znaju da li klanja i da li zna ispravno zaklati životinju. Džezakellahu hajren.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.
Ako ima neki drugi nacin mimo utvrđivanja i ispitivanja spomenutog stanja onog ko kolje i one porodice čiji je kurban, obavijesti i mene.
Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta