Kratki odgovori

TAČAN BROJ POSLANIKA I VJEROVJESNIKA

PITANJE: Esselamu alejkum we rahmetulahi we berekatuhu. Da li postoji još poslanika osim 25 koji su spomenuti u Kur’anu i kako se odnositi prema tome? Da li mum’in treba da vjeruje da ih je samo 25? Allah te nagradio šejh.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu, neka je salavat i selam na posljednjeg Vjerovjesnika, a zatim:

Broj vjerovjesnika i poslanika je velik.
Imena nekih od njih spomenuo je Uzvišeni Allah u Kur’anu. Tačnije, spomenuto je 25 poslanika i vjerovjesnika, a to su Adem, Ishak, Jakub, Davud, Sulejman, Ejub, Jusuf, Musa, Harun, Zekerija, Jahja, Isa, Ilijas, Ismail, El-Jese’u, Junus, Lut, Idriz, Hud, Salih, Šuajb, Zulkifl, Nuh i Muhamed.
Većina spomenutih su bili poslanici a neki samo vjerovjesnici.
Prenosi Ebu Zerr, radijallahu anhu, da je pitao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koliko je bilo vjerovjesnika. Odgovorio je 124.000, a vjerovjesnika od njih 315. (Ahmed, Taberani, šejh Albani ocijenio dobrim u svojoj Silsili sahiha br. 2668)
Međutim, ispravno je da je hadis veoma slab jer u njegovom senedu ima jedan ravija nepoznat a drugi veoma slab, na što je ukazao šejh Šuajb Arnaut. Ocjena hadisa dobrim od strane šejha Albanija je greška jer je zasnovana na međusobnom podupiranju dva jako slaba hadisa, od Ebu Zerra i Ebu Umame.

Prema tome, tačan broj poslanika i vjerovjesnika, kojih ima mnogo, nije precizno pojašnjen u Kitabu niti vjerodostojnom sunetu te tako treba biti i ubjeđen, da ih ima veliki broj a ne samo 25.
Kaže Uzvišeni: “I prije tebe smo poslanike slali, a o nekima od njih smo ti kazivali a o nekima nismo.” (Gafir, 78)

Ve billahi tevfik

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta