Intimni odnosi/Brak

BRAK SA MUŽEM KOJI NE IZVRŠAVA NIŠTA OD ISLAMSKIH DUŽNOSTI

PITANJE: Selam alejk. Dokle je žena dužna da bude u braku sa mužem koji neizvršava ništa od islamskih dužnosti, a koji uzgred pije. Žena se drži pravog puta Kur’ana i Suneta, obavila je i hadž prije tri godine. Da li žena ima pravo odbiti muža u pijanom stanju kad je pozove u postelju? Allah da vas nagradi svakim dobrom i na ovom i na onom svijetu.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

S obzirom da nisi pojasnila njeno akidetsko stanje, tj. da li on uopće vjeruje u Allaha u smislu kako muslimani vjeruju, da li on sebe smatra muslimanom i da li radi bilo koji drugi rukn Islama (posti ili daje zekat), onda odgovor na pitanje (šta da radiš u ovoj situaciji) se može podijeliti na dva stanja:

Prvo stanje – da tvoj muž ne vjeruje u Allaha, ili vjeruje onako kao što kjafiri vjeruju da postoji bog ili neka sila na nebesima ali ne praktikuje ništa od vjere kao musliman. U ovom slučaju on se ubraja u nevjernike, znači upće nije musliman, a to znači da tebi nije dozvoljeno da sa njim živiš u braku niti vam je brak šerijatski validan. Na tebi je da mu, čim ti dođe ovaj odgovor, daš uvjet da:
ili primi Islam i počne praktikovati sve što jedan musliman treba da praktikuje (namaz, post i slično),
ili ćeš se bezuvjetno automatski prestati da živiš sa njim.

Ako odbije da primi Islam i sve ostalo što proizilazi iz toga, ti se automatski rastani sa njom u smislu razvođenja sa sudske strane (ako ste sudski vjenčani) a sa šerijatske brak vam je u osnovi ništavan, jer muslimanki nije dozvoljeno da živi u braku osim sa muslimanom po idžmau učenjaka.

Drugo stanje – da on vjeruje u Allaha, smatra sebe muslimanom ali da ne klanja i ne praktikuje ništa od ruknova vjere iz raznoraznih šejtanskih izgovara. U tom slučaju, pozivaj ga, savjetuj, nastoj da ga prodobiješ, ubjeđuj ga i navodi da počne klanjati, s tim da mu daš neki vremenski rok (npr. mjesec dana) u kojem treba da počne klanjati pet farzova namaza, a nakon toga da počne praktikovati i ostale vjerske obaveze, u protivnom naglasi mu da ćeš se sa njom razvesti ako to ne uradi i primjeni do kraja tog roka.

Razlozi zbog kojih se u ovom slučaju trebaš razvesti od njega, ako se ne odazove namazu, su mnogobrojni a najbitniji od njih su dva:
što je nakon svega upitan sam njegov Islam, tj. da li se on može ubrajati u muslimane ako neće da klanja, a što neminovno dovodi u upitnost i samu validnost tvog braka sa njim.
što život sa takvim suprugom nije izgrađen na vjeri niti se može od takvog supruga očekivati da će odgajati vašu zajedničku djecu u Islamu.
Veoma je bitno da u svemu spomenutom ne smiješ biti kolebljiva, slaba i nesigurna, pogotovo da to tvoj suprug na tebi primjeti. Molim Uzvišenog da te pomogne i da vam da najbolji izlaz i za tebe i za njega.

A što se tiče njegovog prilaženja tebi u pijanom stanju, ako njegovo stanje odgovara prvom stanju (gore spomenutom) onda ti nije dozovljeno da imaš sa njim intimni odnos uopće svejedno u pijanom ili trijeznom stanju. A ako njegovo stanje odgovara drugom stanju (gore spomenutom) onda ti je u osnovi dozovljeno da imaš sa njim intimni odnos iako je u pijanom stanju, s tim da ako imaš snage da ga odbiješ zbog toga što je pijan kao vid negiranja tog munkera to ti je preporučeno.

Možda će ti sve ovo biti grubo, teško i neočekivano, međutim pitala si me a ja ti istinu (pravi šerijatski stav po ovom pitanju) ne smijem sakriti pa makar ona bila gorka i teška. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta