AHLAK

ČAROBNI RECEPT ZA USPJEŠAN BRAČNI ŽIVOT (samo za muževe)

Na zvaničnom Youtube kanalu šejha dr. Aida El-Karnija je objavljeno video-predavanje naslovljeno: „Novo i opasno otkriće za rješavanje bračnih razilaženja“. U nastavku slijedi prijevod predavanja: (https://www.youtube.com/watch?v=Vot-5uuhY7E)

Na Zapadu su izumili mnoge stvari, a Allah je i meni dao da dođem do jednog otkrića. Allahu pripada sav fadl i blagodat. Kao što je Ajnštajn došao sa “Teorijom relativnosti” i ja sam otkrio “Teoriju o bračnom životu”, pisao sam o njoj u novinama Eš-Šerku el-evsat i ona se proširila putem interneta.Naziv te teorije je: ČAROBNI RECEPT ZA (USPJEŠAN) BRAČNI ŽIVOT.

Znači, ako bi primjenio ovaj recept, ti i tvoja supruga bi živjeli najsretnijim bračnim životom na svijetu.

Ja sam to otkrio, niko prije mene to nije utvrdio. To je od Allahovog fadla prema meni. Mislite da samo Isak Njutn i Ajnštajn vrše otkrića? Allah je u stanju da omogući da se to desi i na Istoku.

Otkrio sam nešto u ophođenju sa suprugom, poslušajte:

Molio bih da između mene i vas budu muškarci kako ne bi čule sestre (koje su u gledalištu) dok ne završim, pa ću se onda njima obratiti.

Ako želiš da budeš uspješan u odnosu sa svojom suprugom, postoji odličan recept koji sam otkrio.

Primjenili su ga mnoga braća kod nas pa su zaista uspjeli u bračnom životu.

(RECEPT)

Kada se raziđeš (imaš spor i nesporazum) sa suprugom, nastoj da joj ne odgovaraš, ne nastoj da je pobijediš (u prepirci), ne plaši je glasom niti štapom. Nemoj da joj kažeš: “Ne govoriš istinu ili lažeš, neuzubillah, ili ti si ovakva i ovakva”. Ne.

Pusti je neka govori šta joj je na umu i srcu, žena to želi i voli.

Ne obraćaj pažnju na TV, ne zanimaj se TV-om, niti bilo čime. Sjedi ispred nje i predaj se. Pusti svoj vrat u njene ruke (tj. predaj joj se kao janje pred klanje). Sjedi sa edebom.

Omogući joj da ti govori, nastoj da joj ne uzvraćaš i odgovaraš, nikako, niti sa istinom niti sa batilom. (U jednom drugom predavanju kaže da joj ne uzvraćaš, pa makar ti bio 100% u pravu, a ona 0%).

A onda (kada ona završi) reci joj: “Istinu si rekla, ja se kajem Allahu, obećavam ti da to više neću ponoviti. Molim te, u ime Allaha, da me oslobodiš ovog grijeha, radi Allahovog lica. Ti si u pravu, a ja sam pogriješio. Šejtan se poigrao sa mnom, a ja sam Allahov rob griješnik. Vrata tevbe su otvorena. Inšallah, ja ti obećavam da je ovo zadnji put, sa dozvolom Allaha Jednog Jedinog”.
Žena je uvijek emocionalna i plemenita. Ona je plemenitija od muškarca u većini slučajeva.

Kaže pjesnik Mutenebbi:

“Da su žene poput onih (žena) koje znamo, ženama bi se dala prednost nad muškarcima.

Nije ženski rod Sunca njemu mahana, niti muški rod mladog mjeseca opravdanje da se oholi”.
(Pojašnjenje: u arapskom jeziku riječ Sunce je ženskog roda, a to mu nije mahana niti mu umanjuje veličinu i vrijednost, a riječ Hilal – mladi mjesec – je muškog roda, što mu ne daje za pravo da se oholi i diže iznad njegove vrijednosti).

Žena je uvijek emocionalna, ona više izvršava obaveza od muškarca. Ona njeguje druge bolesnike, a i sama je bolesna, njeguje svoju bolesnu majku ili muža, a ona je takođe bolesna. Žena nosi svoje dijete u stomaku, zatim u krilu, njeguje svoga muža u svom srcu, vodi brigu o kući i ukućanima, čuva, … I uprkos tome, muškarac se ponaša kao da je njemu teže.

Držite se ove teorije:

Kada joj se prepustiš i predaš, ne uzvraćaš i ne odgovaraš, onda će ona na to reći: “Molim Allaha da ti oprosti, ja znam da si ti iskren”. Pa će ona sama pravdati tvoje greške, izviniće se ona tebi i tražiti ti opravdanje.

A ako joj uzvratiš- i ona će tebi, ako zatim ustaneš i izgovoriš joj se- i ona će tebi, ako je potom udariš boksom- ona će tebe šamarom. A poznato je da mnoge žene udaraju muškarce.
(prijevod predavanja je završen)

Priča o mužu koji je tukao suprugu

U nastavku predavanja šejh je ispričao istinit događaj koji se desio u Rijadu. Njemu je to ispričao sam trener koji je, po njegovom mišljenju, jako oštrouman. Tom treneru je došla jedne prilike neka žena i žalila se na loš ahlak svog muža. Neki muževi su baš takvi; ona ga hizmeti, pravi hranu, pere i pegla veš, a on je udara konstantno. Kao vid savjeta trener joj je rekao da bi ona trebala porazgovarati na tu temu sa svojim mužem, ali je ona tvrdila da njemu ne koristi savjet. Trebala bi onda da obavijesti oca o tome, nastavio je trener. Ispostavilo se da ta žena nema ni oca ni braće. Na pitanje zašto se ne razvede od njega uslijedio je odgovor da ima djecu, ne može. Na sve to trener joj reče: “Pokušaj onda da i ti njemu uzvratiš udarce!” Naravno, žena nije imala za to snagu, pa ju je  trener nagovorio da trenira i vježba samoodbranu. (Šejh Aid El-Karni dodaje da ne podržava ovakav postupak nego samo prenosi šta se desilo). Nakon treninga i vježbi, jedne prilike je muž opet krenuo da tuče ovu ženu, ali je ovaj put ona njemu zadala prvi udarac, zatim je ponovo pokušao, ali ga je ona udarila šakom. On je potom uzeo nešto da je time udari, pa je i ona to isto učinila. Kad je to vidio, reče joj: “Polahko, smiri se, šta je s tobom?”, a ona mu odgovori: “Tako mi Allaha, ili će moja krv ili tvoja danas da teče. Ili moja duša ili tvoja”. Uspaničeni muž nastavi: “Reci LA ILAHE ILLELLAH, reci ESTAGFIRULLAH. Jesi li poludjela?”. Ali ona i dalje pri svome: “Tako mi Allaha, ili moja krv ili tvoja, ili moja duša ili tvoja”. Muž je počeo da ponavlja “EUZUBILAH”, prišao joj je, poljubio je u glavu i rekao: EUZUBILLAHIMINEŠEJTANNIRRADŽIM. Vidjevši da je izašla kao pobjednik iz te situacije žena prozbori: “Hajde, obećaj mi ovdje: ti si vrijedan poštovanja, ali da sam i ja vrijedna poštovanja, ja sam iz te i te kuće, ti iz te i te”. “Obećajem ti u ime Allaha, tako mi Allaha neću se vratiti na slično ponašanje, Allah ti prosvijetilo lice”, uzvrati joj muž. Uslijedio je i poljubac. Nakon toga je naučio da poštuje svoju suprugu i nikad je više nije tukao.

Neki šerijatski tekstovi o lijepom ophođenju prema supruzi

Od šerijatskih tekstova koji naređuju i podstiču na lijepo ophođenje prema ženama su:

Riječi Uzvišenog: „I prema prema njima (ženama) se lijepo ophodite“ (En-Nisa, 19)

U hadisu mutefekun alejhi kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: „Rifkan bilkavarir“ (Blago i polahko sa staklenim posudama za vodu, tj. sa ženama)“. Pri čemu je žene nazvao staklenim posudama zbog njihove slabosti, osjetljivosti i lomljivosti.

Hadis: „Najbolji od vas je onaj ko je najbolji prema svojoj supruzi, a ja sam najbolji od vas prema svojim suprugama“. Bilježe ga Tirmizi, Ibn Madže i Ibn Hibban, a Albani ga je ocijenio vjerodostojnim.

Dodaci sa drugog video-predavanja

Na drugom video-predavanju (https://www.youtube.com/watch?v=AYxob0IlVVI) je dodao:

„Čitao sam intervju jednog šejha sa univerziteta El-Azhar, koji je još uvijek živ. Upitan je o njegovoj relaciji sa suprugom, pa je odgovorio: “Ja sa svojom suprugom živim više od 35 godina, a nismo se razišli ni u jednoj riječi”. Na pitanje kako (je to moguće) odgovorio je: “Kada ona kaže nešto (kao vid spora i svađe)- ja šutim, ako i dalje nastavi- ja izađem iz kuće. Čitao sam biografiju imama Ahmeda, imama Ehli suneta vel džemata. Kada su zakopali njegovu suprugu Ummu Abdullah, on je plakao i rekao: Vallahi, sa mnom je provela 40 godina, a nisam se sa njom razišao ni u jednoj riječi. I u knjizi “Sajdul-hatir” od Ibn El-Dževzija stoji da se muž i žena trebaju dogovoriti: kad se ti naljutiš, ja ću šutiti, a kada se ja naljutim, ti šuti.“

U ličnom razgovoru sa šejhom Mensurom es-Simarijem o ovoj temi potvrdio mi je mudrost i prijeku potrebu navedenog ponašanja u sporovima sa suprugom; muž treba da šuti i strpljivo sasluša suprugu kada se desi nerazumijevanje u međusobnom komuniciranju i kada mu drži lekciju, zatim da joj na to uzvrati lijepim i dobrim djelom.

NAPOMENA:
Gore spomenuti recept za uspješan bračni život ne znači da muž treba biti “papučar”, niti da treba dopustiti da žena sa njim čini šta joj je volja, nego je to recept za rješavanje bračnih sporova uz najljepši vid ophođenja prema supruzi. Muž i dalje treba da bude emir i glava porodice, njegova uvijek treba biti zadnja i oko toga nema dileme.

Kaže Uzvišeni: „Muškarci su ti koji vladaju ženama“ (En-Nisa, 34.).

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta