Propisi vezani za ženeUkrašavanje/Tijelo

DA LI DA SKINEM NIKAB?

PITANJE: Selam alejkum! Molim za odgovor na moje pitanje ,dali je nikab sunnet ili farz ,ako je sunnet može li se skidati? Kad sam stavila nikab bila sam neudata i bez ikakvih obaveza i nije mi bilo teško da ga nosim, ali sam sad u braku imam velika iskušenja, djeca su mi mala na ulici kad idem sa djecom napadaju me. Odgovorite mi molim vas, da li je grijeh skinuti ga… molim za zasebni odgovor ako ste u mogućnosti. Allah vas nagradio najboljim.

ODGOVOR: Alejkumuselam.

Učenjaci po pitanju nikaba imaju podijeljeno mišljenje, jedni kažu da je sunnet, drugi da je farz.

Dokazi onih koji smatraju da je farz su jači i jasniji, dok dokazi onih koji to smatraju sunnetom ili nisu jasni po ovom pitanju ili su jasni ali nisu vjerodostojni nego u njima ima slabosti.

Oni koji smatraju da je sunnet i oni smatraju da je u vremenu fitne ženi obaveza da nosi nikab.

Pa ako mene pitaš, ja sam na stavu onih koji smatraju da je nikab obavezan, zbog jačine njihovih dokaza a i zbog fitne u kojoj mi danas živimo.

Pa tako nemoj da skidaš nikab, nego se bori, saburaj imaćeš za to nagradu kod Uzvišenog Allaha, ova vjera zaslužuje da se za nju bori, a uostalom sve što uradiš od hajra to ćeš naći kod Allaha na Sudnjem danu, neće ti trud biti uzaludan.

Molim Allaha da te učvrsti i da ti olakša pridržavanje vjere.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta