Propisi vezani za žene

PREGLED MUSLIMANKE KOD GEY GINEKOLOGA

PITANJE: Selam alejkum.
Želim Vam postaviti pitanje koje zanima par sestara, a nisu u mogućnosti pitati Vas. Ovdje u našem mjestu ginekolog je provjereno gay orijentacije, što se vidi po svemu, razumijete. Ja sam mu išla još dok je radio kao doktor opće prakse u hitnoj, dok još nisam praktikovala vjeru. I zaista ne treba puno da se primjeti nastranost. Da li je ženi dozvoljeno da ide ginekologu koji je gay i provjereno nema potrebe za ženama? Sa druge strane, ima slučajeva gdje mu ode bračni par jer nemaju potomstva duže vremena, gdje on zahtjeva pregled i žene i muža? Da li je muškarcu dozvoljeno da ga pregleda doktor koji je gay? U ovom kontekstu mislim na pregled stidnog mjesta. Allah Vas nagradio Džennetom.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

U osnovi nema razilaženja među učenjacima da je muškarcima zabranjeno dirati i gledati stidno mjesto žena kojima nisu mahremi, kao i obrnuto. Na ovu zabranu ukazuju općepoznati šerijatski argumenti.

Izuzetak iz ove zabrane je međusobno liječenje suprotnih spolova u nuždi ili jakoj potrebi uz ispunjenje određenih šartova. Na ovome su učenjaci svečetiri mezheba.

Ti šartovi su sljedeće:

Prvi – da (u slučaju liječenja žene od strane muškarca) nema žene (muslimanke ili kjafirkinje) ljekara osposobljene za to.

Drugi – da se liječenje žene od strane muškarca vrši u prisustvu njenog mahrema ili da se žena pri liječenju ne osamljuje sa ljekarom.

Treći – da se prilikom liječenja ne gleda i ne otkriva i ne dira osim onaj dio tijela koji je nužno potrebno da se vidi, otkrije ili dodiruje.

Prema tome, nema razlike oko ovog propisa ako je u pitanju ljekar homoseksualac ili žena ljekar koja je lezbijka. Jer nije jedini razlog ove zabrane potreba za ženama ili muškarcima.

Detaljnije o tome pročitaj odgovor na slično pitanje:

PREGLED MUSLIMANKE KOD MUŠKOG GINEKOLOGA

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta