FIKHPITANJA I ODGOVORITaharet

DA LI ISTICANJE KAPI ILI DVIJE MOKRAĆE ČINI ČOVJEKA SAHIBI UZUROM

Eselamu alejkum, imam jedno pitanje u vezi isticanja kapi mokraće, tj.vezij  ili mezij.
Zanima me da li se tretiram kao suhibi uzur.
Znači nakon sto obavim malu nuždu, narednih 5,10 minuta posle nužde mi se desi da isteče kap, dvije mokraće, znači i nakon što operem polni organ.
To već nije problem ako klanjam kod kuće nafilu, ili ponekada farz, jer mogu da sačekam, pa posle toga da se tek abdestim. Ali je problem, ako obavim nuždu pred ezan, i žurim u džamiju u džemat da klanjam, ili ako se zadesim na fakultetu i idem do najbliže džamije, a primjetim da imam tragove bijele tekućine, tj. vezije ili mezije. Kako da tada postupam, znači iako sve poduzmem, čak i operem i zaštitim polni organ npr. toalet papirom, i opet sam siguran da ističe kap mokraće…Da li mi abdest važi, ili sam dužan promjeniti, i tako propustiti džematski namaz….Hvala unaprijed na odgovoru, da vas Allah nagradi za trud…

ODGOVOR: Alejkumusselam.
Kao prvo: isticanje mokraće nakon određenog vremena poslije obavljanja nužde ne naziva se vedj niti mezj. Naime, vedj je bijela tekućina koja izađe neposredno odmah poslije mokrenja što se opere samim pranjem poslije nužde. Dok je mezj sluzava tekućina koja izađe iz polnog organa kao posljedica spolnog nadražaja. A shodno tome kako si ti opisao, da nakon što obaviš malu nuždu, narednih 5-10 minuta poslije nužde ti se desi da isteče kap, dvije mokraće, znači i nakon što opereš polni organ, onda se ti ne ubrajaš u sahibu uzura.

Prema tome, propisi koji važe za sahibul uzura ne važe za tebe.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta