SIHR/UROK/LIJEČENJE

DA LI JE KRALJEVSKO ZRNO LIJEK PROTIV SIHRA?

PITANJE: Selam alejkum. Je li imaju neki dokazi što se tiče ovog proizvoda na linku: kraljevsko zrno – lijek protiv sihra? Ja prvi put čujem, pa me interesuje.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

O upotrebi kraljevskog zrna u liječenju sihra nije ništa došlo u šerijatskim tekstovima. Niti je o koristi kraljevskog zrna u liječenju sihra govorio neko od uleme.

Njihova upotreba se potvrdila korisnom kod učača rukje u liječenju sihra koji je pojeden ili popiven. Efekat ovih zrna sa strane što ovo zrno uzrokuje jak proljev, pa se očekuje da se time izbaci sihr koji se nalazi u probavnim kanalima (stomaku). Ako sihr nije pojeden niti popiven, onda nema efekta piti to zrno radi liječenja sihra.

Korištenje ovih zrna kod nas na Balkanu nije nešto novo, ono se već dugo godina koristi.

Iz iskustva znam mnogo opsihrenih osoba čiji je sihr bio u stomaku, a kojima konzumiranje ovog zrna nije mnogo koristilo u izlječenju, a kamoli izliječilo. Što znali da je pogrešno preuveličavati moć i značaj korištenja ovog zrna.

U kontekstu ove teme, tj. izbacivanja sihra iz stomaka, došlo je u dva hadisa (u kojima ima slabosti) da se pije čaj od Sene.

Detaljnije o tome, pročitaj na ovom linku:
https://zijadljakic.ba/ljekovitost-sene-hadisi-lijek-za-probavu-i-sihr-u-stomaku/

LJEKOVITOST SENE – hadisi (lijek za probavu i sihr u stomaku)

U tekstu koji reklamira kraljevsko zrno pogrešno je navedeno da se nauči na zrno, jer naučavanje pri liječenju se čini samo na tečne stvari, poput vode, meda, ulja čurokota i maslinovo ulje, dok se nije pokazalo da ima efekta u naučavanju na čvrstu hranu i slično. Također, ispravno je da nad jogurtom koji je izmješan sa izmrvljenim zrnom treba naučiti ajete sihra (El-Bekaru 102, El-E’araf 117-120, Junus 79-82, Taha 65-70) uz Ajetul-kursij, Ihlas, Felek i Nas.

Ve billahi tevfik.

SAVJET ISKUŠANIMA

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta