Post/RamazanTaharet

DA LI KVARI ABDEST I POST AKO SE POLJUBI ŽENA OD AMIDŽE

Esselamu alejkum.Neka Vam je hajrli ramazan. Ja sam sa Kosova i želim Vas pitati da li se, kada klanjamo, umesto dove Rabena atina može učiti druga dova npr 3 puta kulhuvala ili jarabi, jarabi , jarabi?
I drugo pitanje da li će abdest ili post piti pokvaren ako se pozdravimo poljupcem sa osobom kao ste je žena od amidže ili 2 koleno?
Unapred zahvalan Alsen

ODGOVOR: Alejkumusselam.
Pretpostavljam da pod učenjem “Rabenna atina fi dunja hasenne…” podrazumijevaš učenje dove na Etehijatu, tj. na sjedenju nakon Etehijatu i Salevata. Na ovom mjestu u namazu klanjaču je propisano i najbolje da uči one dove koje su prenešene od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, u vjerodostojnim hadisima. Te dove možeš naći u knjigama u kojima se opisuje detaljno način klanjanja a najbolje od tih knjiga su one koje se vraćaju na dokaze iz vjerodostojnog sunneta poput knjige NAMAZ U ISLAMU, SVOJSTVO NAMAZA ALLAHOVOG POSLANIKA,sallallahu alejhi ve sellem i druge. Ove knjige možeš naći i na internetu. A učiti suru Kulhuvallahu nije dozvoljeno na ovom mjestu jer ta sura nema značenje dove. Učenje dova koje nisu prenešene od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, poput Ja Rabbi na ovom mjestu je preče ostaviti osim onome ko nije u stanju da nauči vjerodostojne dove.

Ljubljenje žene od amidže ili “drugo koljeno” ne kvari abdest osim ako se pobudi strast koja uzrokuje izlazak mezja iz polnog organa, a takođe ne kvari ni post ni u kom slučaju. Međutim, samo ljubljenje žene od amidže ili “drugo koljeno” je haram i veliki grijeh. Onaj ko to radi treba se pokajati i prekinuti s tim. Jer muškarcu muslimanu nije dozvoljeno da dodirne a kamoli poljubi tijelo žene kojoj nije mahrem. A muškarac nije mahrem ženi od amidže ili ženama iz “drugog koljena”.

Musliman treba da se pridržava islamskog ahlaka gdje je relacija između muškarca i žene strogo regulisana, i ne smije staviti običaje i tradiciju nekog mjesta i porodice nad šerijatskim propisima. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta