Kratki odgovori

DA LI SU SVI ŠEHIDI POSLJEDNJEG RATA ZAISTA ŠEHIDI?

PITANJE:

Esselamu alejkum, imao bih jedno pitanje. Medžlis iz mog rodnog kraja svakodnevno objavljuje imena šehida koji su poginuli tokom rata, a mnogo njih su samo bili muslimani po imenu, a ukopani su na šehidskom groblju. Da li je dovoljno da poginem u nekom dobrom djelu bez obavljanja namaza i samo da sam musliman po imenu ili osnovnom šehadet, džuma, bajram, da li je to dovoljno da bih zaslužio nagradu šehida ako bih poginuo? Ima jedan S. mi svi znamo da je on do zadnjeg ispaljenog metka protiv Srba psovao Boga, sahranjen je i simboliziran kao šehid.

ODGOVOR:

Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu, neka je salavat i selam na posljednjeg Vjerovjesnika, a zatim:

Ovo pitanje me podsjetilo na anegdotu koja se desila u jednom od zavidovićkih džemata.  Naime, nakon rata, hodža je dobio dopis o šehidima mjesne zajednice njihovog džemata pa je zadržao džematlije nakon namaza da im pročita imena šehida. Prilikom čitanja naveo je i ime šehida Jozo I., pa kada je završio sa čitanjem jedan od džematlija je priupitao: “Hodža, kako Jozo (katolik koji je živio u tom naselju) može biti šehid?” Hodža se malo zbunio, a zatim odgovorio: “Šta ja znam ovako piše!”

Ovo nam samo govori o tome kako se kod nas poima šehid- to je osoba koja je poginula u ratu na našoj strani, pa se tako desilo da je šehidska organizacija Jozu katolika koji je preselio od granate mimo fronta i linije, uvrstila u šehide.

Konkretan odgovor na pitanje:

Primjer koji si naveo ukazuje na to da nisu svi oni koji su od Bošnjaka preselili u ratu šehidi, sa šerijatske strane.

Da bi bili šehidi moraju biti u islamu, vjerovati u imanske šarte, praktikovati nešto od ruknova islama, namaz, post i slično. A onaj koji sebe smatra muslimanom, ubjeđen je da je namaz obaveza klanjati a ne klanja ga, oko takve osobe poznato je razilaženje da li je musliman ili nije. Također, među tim poginulima ima onih koju su sami sebe tretirali ateistima (nevjernicima), zatim onih koji nisu imali ništa od islama ni vjerovanjem niti praktikovanjem. Uglavnom nije ispravno tretirati sve poginule Bošnjake šehidima, a kamoli one koji su psovali Boga prije nego su preselili. Moglo bi se reći da kod nas termin šehid ima običajno poimanje a ne šerijatsko, to jeste ko god je od Bošnjaka preselio i na liniji, frontu i van linije a bio na strani armije BiH i poginuo od strane Srba i Hrvata, se smatra šehidom, što je naravno pogrešno i netačno.

Ve billahi tevfik

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta