FIKHPITANJA I ODGOVORIPropisi vezani za žene

GRANICE INTIMNOG KONTAKT SUPRUŽNIKA ZA VRIJEME HAJZA

PITANJE: Esselamu alejkum.

Zanima me šta je dozvoljeno od intimnog kontakta supružnicima za vrijeme hajza? Da li je haram ako se preko odjeće ima kontakt i oboje dožive vrhunac (orgazam)? Allah Vam dao svako dobro. Nadam se da ćete nam pomoći. Pokušala sam naći odgovor u pitanjima i odgovorima, ali nigdje nisam naišla na konkretno šta je zabranjeno.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Dozvoljeno je mužu da uživa u čitavom tijelu supruge koja je u stanju hajza mimo polnog organa, svejedno preko odjeće ili bez odjeće, doživjeli vrhunac ili ne. Supruga treba zaštiti polni organ kako ne bi odvelo u spolni čin. A supruzi je svakako dozvoljeno da uživa u tijelu muža, bila u stanju hajza ili ne. Zabranjen je spolni odnos dok je supruga u hajzu po idžmau učenjaka.

Dokaz za spomenuto su sljedeći hadisi:

Bilježi Muslim u svom Sahihu od Enesa, radijllahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao kao komentar na ophođenje Židova prema ženi u stanju hajza, jer sa njom nisu zajedno jeli: „Radite (sa suprugom u stanju haza) sve mimo polnog čina“.

Također, u hadisu mutefekun alejhi (Buharija i Muslim) od Aiše, radijallahu anha, kaže ona: „Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi mi naređivao da se zaštitim ispod struka (prekrije polni organ i oko njega) pa bi spajao svoje tijelo uz moje (tj. uživao u njenom tijelu), a ja sam bila u stanju hajza“.

Oba hadisa ukazuju na dozvolu uživanja u cijelom tijelu supruge u svemu mimo polnog čina.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta