Post/Ramazan

JEDENJE I PIJENJE PAR MINUTA NAKON NASTUPANJA ZORE

PITANJE: Esselamu alejkum. Moje pitanje glasi da li je post pokvaren ukoliko se nešto pojede ili popije svega par minuta nakon nastupanja zore?
Jedno jutro sam sehurio do otprilike 5 minuta prije nastupanje zore po vaktiji. Požurio sam oprati zube da bih očistio usta od hrane, da se kojim slučajem ne bih omrsio. U međuvremenu sam vidio da je nastupila zora i javila mi se sumnja da sam progutao malo vode. Zanima me, ako sam kojim slučajem progutao malo vode u periodu od najvise 2 minute poslije nastupanja zore da li je moj post pokvaren i da li trebam napostiti taj dan? Hvala!

ODGOVOR: Alejkumusselam.
Vrijeme posta je između prave (a ne lažne) zore i zalaska Sunca.
Na ovo ukazuju riječi Uzvišenog: “Jedite i pijte sve dok ne budete mogli razlikovati bijelu nit od crne niti zore, od tada postite do noći” (El-Bekare, 187).
Kao i hadis kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Ibn Omera i Aiše, radijallahu anhum, u kojem je došlo da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zaista Bilal uču ezan noću (prije zore za noćni namaz), pa vi jedite i pijte sve dok ezan nezauči Ibn ummi Mektum (on je učio kad se pojavi prava zora)”, a jedan od ravija je dodao pojašnjenje da je Ibn ummi Mektum bio slijep i da nije učio sve dok mu se ne kaže da je nastupilo sabahsko vrijeme. Ono što nas interesuje iz ovog hadisa je da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pojasnio da je dozvoljeno jesti sve dok se ne počne učiti ezan od sabah namaza, a to je kada nastupi prava zora.
Prema tome, onaj ko namjerno i svjesno pojede ili popije nešto nakon što muezin počne učiti ezana za sabah namaz, naravno podrazumijeva se da ezan uči kada je vrijeme prave zore, pokvario je post tog dana i dužan ga je napostiti.
Najbliža vaktija od pet svjetski poznatih u nastupanju prave zore je vaktija Sjeverne Amerike koja je proračunata na 15 stepeni. A precizan stepen proračuna prave zore, što su ustanovili stručnjaci koji su istraživali ovaj problem, je 14.6 stepeni. Što znači da na vaktiju Sjeverne Amerike treba dodati 4 minute. Nakon toga nastupa prava zora.
Druga stvar, u pitanju je navedeno da ti se pojavila sumnja da si progutao vode, a na sumnji se u Šerijatu ne izgrađuje propis. Šerijatsko pravilo glasi: sumnja ne potiskuje ubjeđenje ili ubjeđenje se ne potiskuje sa sumnjom. Pa na osnovu ovog pravila tvoja sumnja ne utiče na valjanost zapoštavanja, tj. da si na vrijeme prestao sa jelom i pićem.
Prema tome, osnova je da se prestaje sa jelom i pićem sehura kada nastupi prava zora, a ko poslije toga namjerno i svjesno nešto pojede ili popije pokvario je post tog dana i dužan ga je napostiti.
Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta