Ukrašavanje/Tijelo

KADA JE DOZVOLJENO ŽENAMA SKRAĆIVANJE I UREĐIVANJE DLAKA OBRVA?

PITANJE: Esselamu alejkum.
Interesuje me da li je dozvoljno skraćivanje obrva ženama, u situaciji ako je u džahilijetu čupala i skraćivala (tj. šišala) obrve. S obzirom da obrve koju su se prije čupale otprilike narastu na dužinu od prije čupanja i onda ugl. prestanu da rastu, ali to nije slučaj sa dijelom koji se skraćivao (najdeblji – glavni dio obrve). On redovno raste, tj. ne prestaje rasti – koje je mišljenje po tom pitanju? Da li je dozvoljeno skraćivati obrve u ovom slučaju, ne pretanko radi uljepšavanja već da izgledaju normalne? Da vas Allah nagradi. Esselamu alejkum.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salat i selam ne posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Osnova je da je otklanjanje dlaka sa obrva, svejedno bilo to čupanjem, brijanjem ili slično, ženama haram po tekstu hadisa kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Ibn Mes’uda, radijallahu anhu. U tom hadisu je došlo da je Abdullah Ibn Mes’uda, radijallahu anhu, rekao: “Čuo sam Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, da je prokleo žene mutenemmise (koje traže da im se otklone ili obriju obrve) i mutefellidže (koje traže brušenje zdravih zubi) radi uljepšavanja, koje mijenjaju Allahova stvorenja”.

Ovo je osnovni propis čupanja ili brijenja obrva koje predstavlja mijenjanje Allahovog stvaranja. Međutim, ako dlake obrva izrastaju u ružnom, izobličenom, deformisanom ili nenormalnom obliku, onda nema smetnje da se te dlake koje strše i izobličuju izgled potkrćuju i uređuju s vremena na vrijeme shodno potrebi.

Dokaz za ovu dozvolu je hadis kojeg bilježe Ebu Davud, Tirmizi i Nesa’i u njihovim Sunenima, a kojeg je šejh Albani ocijenio dobrim u knjizi Irvaul-galil (824).

U tom hadisu se prenosi da je ashab ‘Arfedžete ibn Es’ad, radijallahu anhu, izgubio nos u bici El-Kulab koja je bila u džahilijetu, pa je ugradio srebrni nos. Srebrni nos je imao neprijatan miris pa mu je naredio Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, da ugradi nos od zlata. Ova upotreba zlata je izuzetak od opće zabrane muškarcima da upotrebljavaju i nose zlato a što je došlo u vjerodostojnim hadisima.

Pa kao što je dozvoljena upotreba zlata muškarcima u nuždi radi normalizovanja izgleda, a što je došlo u ovom hadisu, tako isto je dozvoljeno ženama, i čak preče da bude dozvoljeno, kratiti i uređivati dlake obrva koje strše ili čine njhov izgled izobličenim i nenormalnim.

Prema tome, dozovoljeno je potkraćivati i uređivati dlake obrva ako one strše ili imaju izrazito ružan, neprirodan i deformisan izgled sa ciljem normalizovanja izgleda obrva a ne radi uljepšavanja osobe.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta