Kratki odgovori

KAKO DA POVEĆAM SVOJ IMAN?

PITANJE:
Esselamu alejkum šejh.
Duže vremena se borim sa slabim imanom. Od islama imam namaz, ali i to obavljam samo farz, ne klanjam sunnete iz nemara, jednostavno nemam volje. Sve mi je teže ustajati na sabah i osjećam se udaljenim od Allaha. Iz Kur’ana nisam dugo vremena naučio koji ajet ili suru, ista stvar je i sa stjecanjem znanja o vjeri. Šejh, Allah ti dao svako dobro, kako da povećam svoj iman?

ODGOVOR:
Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu, neka je salavat i selam na posljednjeg Vjerovjesnika, a zatim:

Iz definicije imana kod ehlu sunneta vel džemata dobijamo odgovor na ovo pitanje.
Iman je uvjerenje (vjerovanje srcem), govor (izgovaranje dva šehadeta i drugih propisanih zikrova) i djelo (djela srca: ljubav, strah i nada, djela udova: namaz, post, hadž..).

Iman se povećava pokornošću a smanjuje griješenjem. Znači, da bi neko povećao svoj iman, treba činiti što više raznoraznih djela pokornosti. Naprimjer: klanjanje dobrovoljnih namaza (noćni namaz, duha namaz, opća nafila..), dobrovoljni post (ponedeljkom, četvrtkom, tri dana u mjesecu i slično), davanje sadake (rodbini i siromašnima), traženje šerijatskog znanja (odlaskom na predavanje ili slušanjem predavanja preko interneta), tilavet Kur’ana, hifz Kur’ana, čitanje islamske literature, pomaganje u ime Allaha (roditeljima, ukućanima, komšijama i slično) i ostala raznorazna dobra djela.

Prema tome, da bi se iman povećao neophodno je da se musliman pokrene, probudi iz gafleta i maksimalno potrudi da čini djela pokornosti. Sa izležavanjem, nemarom, bezvoljnošću, lijenošću i zdvajanjem čovjek ne može promjeniti svoje imansko stanje, mora uzeti stvar u svoje ruke.

A Allah daje tevfik (nadahnuće i uspjeh) kome hoće!

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta