Propisi vezani za ženeSavremena pitanja

KAKO ŽENA DA ODGOVORI ONOME KO JOJ ČESTITA 8. MART?

PITANJE: Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.

Obavljam pripravnički u jednoj školi, uskoro se bliži 8 mart. Zanima me kako da reagujem u situaciji kada čestitaju isti…. Da Vas Allah nagradi!

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Proslavljanje Dana žena 8. marta, njegovo čestitanje i obilježavanje zabranjeno muslimanima u bilo kom obliku. Na zabranu istog ukazuju mnoge stvari, poput sljedećeg:
– zabrane proslavljanja svih vrsta praznika (od kojih je i Dan žena) mimo dva Bajrama,
– zabrana uvođenja novotarija u vjeru (tj. novotarskih praznika),
– činjenica da je vjera Islam upotpunjena sa prestankom objave Kur’ana,
– proslavljanje ovog dana predstavlja zabranjeno oponašanje kjafira,
– davanja pažnje ženi na ovakav način nije bila praksa Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, niti ashaba niti selefa ovog Ummeta,
– u izdvajanju samo jednog dana (od 365 dana) u godini kada se ženi ukazuje počast davanjem poklona i cvijeća je u stvari poniženje za ženu jer ona zaslužuje kao majka, supruga i sestra da se o njoj vodi briga (poklinima, lijepim riječima i najljepšim ophođenjem) svaki dan u godini, a to je ono sa čime je došao Islam, naravno stavljajući ženu na mjesto koje je po prirodi (na kojoj je stvorena) odgovara.

Sa druge strane, skoro da nema razilaženja među savremenim učenjacima, od onih učenjaka čije se mišljenje uzima u obzir, da proslavljanje i obilježavanje ovog dana kao dana žena nije dozvoljeno zbog gore spomenutih razloga.

A što se tiče pitanja kako da žena muslimanka reaguje i odgovori onima koji joj čestitaju 8. mart (dan žena) ili čak i ponude poklone i cvijeće, odgovor je sljedeći.

Kao prvo: Ona treba znati i raščistiti sa propisom proslavljanja i obilježavanja 8. marta, tj. da joj nije dozvoljeno učestvovati u obilježavanju tog dan u bilo kom obliku, svejedno da li čestitanje bilo sa njene strane ili od strane nekog drugog ko obilježava taj “praznik”.

Kao drugo: Da onima od kojih očekuje da će joj čestitati (kao na pr. djeca u školi) na vrijeme stavi na znanje da ona ne obilježava ovaj praznik i da ne želi da joj ga čestitaju niti donose poklone, a ako je moguće i potrebno da pojasni razloge istog stava. Naravno, u ovome je i davetska prilika i momenat.

A da prema onima od kojih nije očekivala niti imala priliku da im pojasni svoj stav po ovom pitanju, da prilikom čestitanja 8. marta ili davanja poklona (buketa cvijeća i slično) od nekoga od njih da nađe lijep, mudar i poučan IZGOVOR, po mogućnosti da bude istovremeno i neuvredljiv, da ne prihvata tu čestitku niti može primiti te poklone. Na primjer, da kada joj neko kaže “Sretan ti osmi mart” (nudeći poklon ili ne) odgovori: “Molim Allah da mi svaki dan u godini bude sretan”, ili “Meni je svaki dan sretan u kojem je moj Gospodar zadovoljan sa mnom”, i tome slično. Takođe, poklon treba odbiti.

Naravno, očekivati je ružne, zlonamjerne i nelagodne reakcije, ali tako je u prvim momentima praktikovanja bilo kojeg propisa na kojeg okolina nije navikla. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta