Intimni odnosi/Brak

KONTRACEPCIJA

PITANJE: Selam alejkum.
Radim u apoteci i nekad se nađem u prilici da moram prodati pacijentici tabletu za “dan poslije”. To je hormonska tableta koja sprečava da se oplođena jajna ćelija zakači za zid materice. Ne mogu reći pacijentima da je nemamo u apoteci, jer bi tako slagala, a ne znam ni kako da je prodam. Ja nisam odgovorna za sadržaj apoteke, tj. ne određujem koji će se lijekovi naručivati u apoteku, a koji ne. Ne znam kako da postupim i kolika je moja odgovornost pred Allahom dž.š. za tu prodaju. Također me zanima, da li je muslimankama dozvoljena upotreba ove metode kontracepcije, ako je tako mozemo nazvati?
Da vas Allah dž.š. nagradi za trud i odgovor.

ODGOVOR: Ovaj vid kontacepcije, ispravno ga je tako nazvati, je dozvoljen kao i bilo koji drugi način kontracepcije po ispravnom mišljenju učenjaka koji je dozvoljavaju na osnovu vjerodostojnog hadisa od Džabira, radijallahu anhu, u kojem kaže: “Činili smo azl (izbacivanje sjemena van polnog organa prilikompolnog odnosa) u vrijeme Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a Kur’an je objavljivan, pa da je u tome bilo nešto zabranjeno zabranio bi nam Kur’an” (muttefekun alejhi), a u rivajetu kod Muslima: “To je doprlo do Allahovog vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, pa nam nije zabranio”. Između tablete za “dan poslije” i spirale nema razlike a oni učenjaci koji dozvoljavaju kontracepciju dozvoljavaju spiralu kao kontracepciju. Prema tome, nema nema smetnje prodaješ te tablete. Ve billahi tevik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta