FIKHPITANJA I ODGOVORIPropisi vezani za žene

NIKAB ILI FAKULTET?!

PITANJE: Esselamu alejkum.
Postovani sejh slusala sam od Vas predavanje o nikabu i trenutno ne znam sta da radim. Ja nosim hidzab vec duze vrijeme i ujedno studiram. Treca godina sam fakulteta i udata sam. Moji roditelji i muzevi roditelji nisu u vjeri. Kako ste rekli da je nikab vadzib ja sam sad razvucena na sve strane. Ako stavim nikab sad morat cu napustit fakultet jer ne mogu studirati sa nikabom(i sav mukotrpan rad ode u vodu), a to ce rezultovati mnogim belajima sa porodicom jer sam i nikab stavila i napustila fakultet, a skoro sam se udala protiv njihove volje. Strah me prvenstveno zbog haosa u porodici i zbog zdravstvenog stanja roditelja, a i voljela bi zavrsiti fakultet. Da li postoji ikakva olaksica i rjesenje za moje stanje? Ja nikab insallah planiram nositi i pitam vas da li ima privremeno rjesenje jer me mnogo ovo muci. Allah Vam dao svaki hajr na oba svijeta.

ODGOVOR: Ve alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.
Alejkumusselam.
Hvala Allahu zbog tvoje brige i ljubavi prema ovom propisu – pokrivanja lica.
Naravno da ima rješenje:
– stavi nikab i nosi ga svugdje mimo fakulteta,
– a kada odeš na fakultet, prije ulaza, skini nikab i budi bez njega, a kada izađeš ponovo stavi nikab.
Znači, nosi ga u svim situacijama mimo fakulteta gdje ti ne dozvoljavaju da ga nosiš.
Ovo nije poigravanje sa propisom, nego privremeno rješenje dok ne završiš fakultet.
Ovim ćeš ispuniti propis i obavezu prema Allahu, a ujedno i nastaviti studije i završiti ih inšallah, a time nećeš napraviti problem roditeljima, mužu i drugima.
Prema tome, odgovor je: i nikab i fakultet. Odgovor se odnosi na stanje kada je zabranjeno nošenje nikaba unutar prostorija fakuteta.


Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta