Porodično pravoPropisi vezani za žene

ODGAJANJE MUŽA ODBIJANJEM U POSTELJI

– Esselamu alejkum uvaženi brate!
Upoznata sam sa propisima intimnog života supružnika kao i pravima muža na spolni odnos kod svoje supruge, kao i stanja kada je ženi dozvoljeno da odbije (ili se dogovori da odgodi) spolni odnos. Kao što su hajz, nifas, bolest ili žalost nakon smrti člana blize porodice (u trajanju od 3 dana).
Međutim, ono što mene interesuje je da li je ženi dozvoljno da „priprijeti“ (a ako bude potrebno i sprovede) mužu uskraćivanje spolnih odnosa u cilju poboljšanja njegovog stanja i sprečavanja njega da čini grijeh. Naravno, prije ovoga prvo je probala da ga upozori lijepim riječima, navođenjem primjera, indirektnim govorom, puštanjem klipova i dersova i sl.
Jer ovdje nije samo problem što muž čini te grijehe, nego što njegovo ponašanje negativno utiče na djecu koja se navikavaju na takvo stanje, a i generalno gubi se bereket u kući.
Da Vas Allah nagradi svakim hajrom! Amin.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Nema razilaženja među učenjacima da je osnovno bračno pravo muža kod njegove supruge da mu se odaziva u postelji. Izuzeci ove obaveze su stanja hajza, nifasa i bolest.

Po tekstu vjerodostojog hadisa, ženu koja odbija muža u postelji proklinju meleci svu noć sve dok ne osvane. Bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Ebu hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Ako muž pozove svoju suprugu u postelju, a ona mu se ne odazove i ljut na nju provede noć, proklinju je meleci sve dok ne osvane“.

Ovo ukazuje na veličinu prava muža na intimni odnos i težinu grijeha odbijanja u postelji.

Sa druge strane, kažu islamski pravnici da se žena koja odbija muža u postelji ubraja u neposlušne žene (našiz) zbog čije neposlušnosti muž ima pravo da joj uskrati obavezno izdržavanje (stan, hranu i odjeću).

Prema tome, ženi nije dozvoljeno da odgaja muža ili ostvaruje neke druge svoje ciljeve i potrebe time što će mu uskraćivati intimni odnos.

To znači da ona treba tražiti i koristiti neke druge načine i metode kako bi promijenila njegovo loše osobine, odvaratila ga od grijeha ili ostvarila neke druge svoje ciljeve.

A to što se muž ne odaziva supruzi na njene savjete i prijekore je prvenstveno zbog toga što ona za njega nije autoritet pred kojim mijenja svoje ponašanje.

Jedan od efikasnih načina da se na muža djeluje, između ostalog, je djelovanje preko neke druge muške ili ženske osobe za koju se zna da ima uticaja na njega.

Recimo, neki njegov prisni prijatelj ili njegova sestra ili majka i slično.

Takođe, uspješan metod je da promijeni društvo ili bude u društvu onih koji te grijehe ne čine niti tolerišu. To društvo će ga upozoriti i ukoriti ako ispolji neke od tih grijeha ili će samim druženjem sa njima postepeno ostaviti te grijehe.

U svakom slučaju, ženi nije dozvoljeno da „odgaja“ i „drži na uzdi“ svog muža odbijanjem u postelji.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta