PITANJA I ODGOVORISIHR/UROK/LIJEČENJE

ODGOVORNOST OPSIHRENE OSOBE ZA KRIVIČNA DJELA

– Esselamu alejkum. Moje pitanje je, ako opsihirena osoba čini neka loša dijela, ko će za njih odgovarati, on ili onaj ko ga je opsihirio?
I ako šejtan prokleti upravlja čovjekom ko će tu odgovarati za nedjela pred Svevišnjim.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Opsihrena osoba po ovom pitanju može biti u dva stanja:

Prvo stanje: da nema kontrole nad sobom, tj. grijehe i loša djela radi mimo svoje volje zbog uticaja sihra.
Za počenjena loša i krivična djela u ovom stanju će odgovarati osoba koja joj je napravila sihr. A sa tom osobom koja joj je napravila sihr takođe može odgovarati i osoba koja posreduje u tom sihru, poput osobe koja naruči sihr, kupi ga ili postavi ga, iako ona nije napravila taj sihr ona je učestvovala u opsihravanju.

Drugo stanje: da opsihirena osoba ima kontrolu nad sobom ili u određeno vrijeme vlada sobom, zna šta radi i može da utiče na svoje ponašanje, takva osoba će sama odgovarati za grijehe i loša djela koja je radila u periodu kada sihr nema uticaja na nju.

A što ste tiče šejtana, treba da znati da on ne može upravljati čovjekom i da nema vlasti nad njim, njegova uloga je navođenje, zavođenje i podsticanje na grijeh. A čovjek se odaziva ili to odbija. Dokaz da je to tako su riječi

Uzvišenog: “I kada bude sve riješeno, šejtan će reći: “Allah vam je prâvō obećanje dao, a ja sam svoja obećanja iznevjerio; ali, ja nisam nikakve vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i vi ste mi se odazivali; zato ne korite mene, već sami sebe, niti ja mogu vama pomoći niti vi možete pomoći meni. Ja nemam ništa s tim što ste me prije smatrali Njemu ravnim.” Nevjernike sigurno čeka bolna patnja” (Ibrahim, 22).

A u drugom ajetu je došlo: “Vi ste nas varali.” “Nismo” – odgovoriće – “nego vi niste htjeli vjerovati, a nikakve vlasti nad vama nismo imali, obijestan narod ste bili” (Es-Safat, 28-30). Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Također pogledaj
Close
Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta