Savremena pitanja

ODGOVORNOST U SAOBRAĆAJNOM UDESU

PITANJE: Es-selamu alejkum,
Danas je jedna sestra imala saobraćajni udes, pa me je zamolila da vam postavim ovo pitanje.
Sestra je automobilom udarila nenu koja ja prelazila preko pješačkog prelaza dok je bilo upaljeno crveno svijetlo za pješake. Sestra nije sigurna kojom je brzinom vozila ali je vidjela kasnije da je ograničena brzina na tom putu 40 km/h. Svjedoci su otvrdili da je nena prelazila pješački prelaz dok je bilo upaljeno crveno svjetlo za pješake.
Nena je slomila obadvije noge, pa sestru zanima koje su njene obaveze prema neni?
Da vas Allah nagradi najljepšom nagradom i da vas proživi u društvu Poslanika s.a.v.s. u lijepom Dženetu. Amin.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

U osnovi saobraćajni udesi i materijalne štete koje su posljedica istih se vraćaju na procjenu krivice učesnika u saobraćaju, pa shodno njihovoj krivici plaća se odšteta drugoj strani. A u slučaju ubistva ili drugih tjelesnih povreda okrivljena strana daje kefaret shodno težini povrede.

A što se tiče konkretnog udesa spomenutog u pitanju, ako sestra kao vozač automobila nije bila kriva prilikom udesa, a što se razumije iz navedenog opisa saobraćajnog udesa u pitanju, ona nije obavezna da plati odštetu neni zbog nanesenih lomova. Osim ako je vozila većom brzinom od dozvoljene, u tom slučaju treba procijeniti uticaj brzine na nanesenu štetu i shodno tome platiti odštetu neni. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta